c S
Dnevne novosti

Luka Bebić sudionik 5. Parlametnarne skupštine Mediterana

30.10.2010 07:01 ZAGREB, 29. listopada 2010. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sudjelovat će u Rabatu kao sudionik 5. plenarne sjednice Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), prve istinski mediteranske ustanove uspostavljene radi promicanja mira, stabilnosti, suradnje, međukulturalnog i međuvjerskog dijaloga i razvoja te regije.

Izaslanici zemalja članica PAM-a u dva dana raspravljat će o političkoj i sigurnosnoj suradnji te o gospodarsko-socijalnoj i ekološkoj suradnji s naglaskom na klimatske promjene, izvore vode i energije. Treći tematski blok obuhvaća dijalog među civilizacijama i ljudska prava. U sklopu 5. sjednice bit će izabran novi predsjednik PAM-a i dodijeljene nagrade za 2010. godinu.

Predsjednik Sabora Bebić trebao bi na rubu skupa održati niz bilateralnih susreta u subotu. Prva sjednica PAM-a održana je u rujnu 2006. godine u jordanskome glavnome gradu Amanu čime je uspostavljena prva istinski mediteranska politička ustanova. Misija PAM-a je osigurati središnju ulogu Mediterana, koji je kolijevka različitih kultura i vjeroispovijesti, a još i danas veliko središte kulturne i gospodarske razmjene. No Mediteran je i zona stalnih sukoba i trvenja i parlamenti trebaju igrati važnu ulogu u pronalaženju rješenja za izlazak iz kriza koje priječe razvoj regije.

Zamisao o osnutku PAM-a potječe iz 1991. godine kada je Međuparlamentarna unija nizom konferencija i susreta krenula promicati proces sigurnosti i suradnje, međukulturalni dijalog i partnerstvo u Mediteranu, što je postao proces CSCM, a nadahnuo je druge incijative poput Barcelonskog procesa.

Članice PAM-a su Albanija, Alžir, Bosna i Hercegovina, Cipar, Crna Gora, Egipat, Francuska, Grčka, Hrvatska, Izrael, Italija, Jordan, Libanon, Libija, Malta, Makedonija, Maroko, Monako, Palestinska samouprava, Portugal, Srbija, Slovenija, Sirija, Tunis, Turska. Pridružene članice su Magrepska arapska unija, Rumunjska i Parlamentarna skupština Zapadnoeuropske unije.