c S
Dnevne novosti

Jandroković u Budimpešti: Mađarska će dodatno podržati RH na putu u EU

30.10.2010 07:03 ZAGREB/BUDIMPEŠTA, 28. listopada 2010. Mađarska će dodatno pojačati napore kako bi Hrvatska dovršila svoje pristupne pregovore s Europskom unijom tijekom mađarskog predsjedanja Unijom u prvoj polovici sljedeće godine, rečeno je u Budimpešti na zajedničkoj konferenciji za tisak mađarskog i hrvatskog ministra vanjskih poslova Janosa Martonyja i Gordana Jandrokovića, prenosi mađarska novinska agencija MTI.

Martony je kazao da će tijekom svog predsjedanja u prvoj polovici 2011. Mađarska pojačati svoje napore kako bi se hrvatski pristupni pregovori uspješno zaključili što je prije moguće, piše MTI i dodaje da su se obojica ministara suglasila da u odnosima između Hrvatske i Mađarske nema nikakvih prijepora i da oni mogu služiti kao model za druge zemlje.

Jandroković je zahvalio Mađarskoj na kontinuiranoj potpori koju pruža Hrvatskoj na njezinom putu prema punopravnom članstvu u EU-u, priopćeno je iz MVPEI-a. S obzirom na spremnost Hrvatske za ispunjavanjem potrebnih reformi i već postignutih rezultata, ministri su se složili kako se dovršetak pregovora očekuje tijekom mađarskog predsjedanja Unijom, priopćeno je.

Na sastanku je potpisan protokol o suradnji na području obrade zahtjeva za izdavanjem hrvatskih viza u mađarskom veleposlanstvu u Moldaviji. Ministar Jandroković izrazio je zadovoljstvo potpisanim protokolom kojim će se dodatno unaprijediti suradnja između ministarstava vanjskih poslova dviju država, priopćeno je iz MVPEI-a.

Ministri su istaknuli kako je partnerstvo dviju država potvrđeno i vrlo dobrom suradnjom u području gospodarstva, kulture, kao i visokom razinom međusobne zaštite prava nacionalnih manjina. Složili su se pritom kako poseban gospodarski i politički značaj za daljnji razvoj bilateralnih odnosa, kao i za čitavu regiju, imaju i zajedničke sjednice vlada dviju država, priopćeno je iz MVPEI-a.

Kao strateška područja gospodarske suradnje istaknuli su ponajprije zajedničke infrastrukturne projekte i daljnju suradnju u području energetike za koju su istaknuli kako je dosegnuta razina strateškog partnerstva. Sugovornici su izrazili zadovoljstvo i uspješnom suradnjom u provedbi projekata prekogranične suradnje. T

akođer su razgovarali o aktualnoj situaciji u jugoistočnoj Europi te dali potporu perspektivi članstva preostalih zemalja regije u Europskoj uniji i NATO-u, a u cilju postizanja pune sigurnosti i stabilnosti tog područja, priopćio je MVPEI.