c S
Dnevne novosti

Josipović: papa Benedikt XVI. prihvatio poziv da posjeti Hrvatsku

30.10.2010 07:04 ZAGREB, 29. listopada 2010. Papa Benedikt XVI. prihvatio je poziv hrvatskog državnog vrha i Crkve u Hrvatskoj i najvjerojatnije u prvoj polovici iduće godine posjetit će našu zemlju u prigodi Nacionalnog dana obitelji, izvijestio je u svome Uredu predsjednik Republike Ivo Josipović.

Papa Benedikt XVI. pismom je obavijestio da prihvaća poziv i da će posjetiti našu zemlju, kazao je Josipović nakon sastanka sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem i predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije (HBK) mons. Marinom Srakićem.

"To je velik događaj za Hrvatsku", kazao je Josipović izrazivši zadovoljstvo što može priopćiti vijest o dolasku Svetog oca. Podsjetio je pritom kako je još nakon svog posjeta papi Benediktu XVI. kazao kako Hrvatska ima podršku Vatikana, ne samo u pogledu našeg ulaska u EU nego i u pogledu reformi koje se provode u Hrvatskoj i u pogledu hrvatske regionalne politike, pomirbe i suradnje.

"Upravo zato mislim da će posjet Svetog oca biti dodatni poticaj svima nama da ustrajemo u reformama i jasna poruka Europi da Hrvatska jest europska zemlja", naglasi je Josipović i dodao kako će biti osnovana državna komisija sastavljena od predstavnika Ureda predsjednika, Vlade i Katoličke crkve u Hrvatskoj.

Kardinal Bozanić podsjetio je da su poziv Svetom ocu da posjeti Hrvatsku uputili i Katolička crkva u Hrvatskoj, predsjednik države Josipović te predsjednica Vlade Jadranka Kosor. "To je radosna vijest, radosna vijest osobito za vjernike", naglasio je i dodao da će do posjeta doći najvjerojatnije u prvoj polovici iduće godine, za vikend, subotu i nedjelju. "To će biti u prigodi Nacionalnog obiteljskog dana koji će se odrediti tog vikenda. Znači, Nacionalni obiteljski dan će se slaviti onog vikenda kada Sveti otac bude došao u Hrvatsku", rekao je i dodao da će to biti u Zagrebu. "Sveti otac tom će prigodom hodočastiti na grob blaženog Alojzija Stepinca i tamo se pomoliti", dodao je.

Bozanić je na pitanje novinara dodao da će Papa najvjerojatnije boraviti samo u Zagrebu. Predsjednik HBK Srakić također je naglasio kako je posjet Pape veliki poticaj i, pozvavši se na riječi predsjednika Josipovića, kazao kako, ako je negdje potreban poticaj i reforma, onda to obitelj. Sveti Otac dolazi nas ohrabriti, ohrabriti obitelji, svećenike u njihovom radu. Sveti Otac dat će poticaj i podršku hrvatskom narodu i građanima i onima koji ga vole, dodao je.

Papa Benedikt XVI. drugi je papa koji će posjetiti Hrvatsku od njene samostalnosti. Prvi je Hrvatsku, i to u tri navrata, posjetio papa Ivan Pavao II. (1994., 1998. i 2003.). Bit će to prvi posjet Benedikta XVI. Hrvatskoj od kada je izabran za Papu, a prethodno je našu zemlju posjetio 2001. godine, tada kao pročelnik Kongregacije za nauk vjere.

Uz predsjednika Josipovića, koji je u posjetu Vatikanu bio 9. listopada ove godine, poziv Papi da posjeti Hrvatsku uputili su i premijerka Kosor prilikom svog posjeta Vatikanu, 13. ožujka 2010. godine, te predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić u listopadu 2009. Prilikom svog posjeta Vatikanu, prošle godine u studenome, poziv Benediktu XVI. da dođe u Hrvatsku uputio je i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.