c S
Dnevne novosti

Slovenski parlamentarni odbor podupro zatvaranje pregovaračkog poglavlja o slobodnom kretanju kapitala

30.10.2010 07:05 LJUBLJANA, 29. listopada 2010. Odbor za europsku politiku slovenskog parlamenta je na preporuku vlade podržao stajalište da Hrvatska na prvoj sljedećoj pristupnoj konferenciji s Europskom unijom privremeno zatvori pregovaračko poglavlje IV. koje se odnosi na slobodno kretanje kapitala.

Riječ je o formalnom zaključku kojim se slovenskom predstavniku na pristupnoj konferenciji daje dopuštenje da glasuje za privremeno zatvaranje tog poglavlja.

Slovenija je do sada bila suzdržana oko zatvaranja tog poglavlja zbog stajališta da Hrvatska neopravdano ne dopušta ulazak slovenskih banaka na hrvatsko tržište, uvjetujući taj ulazak ispunjenjem obveza Ljubljanske banke prema hrvatskim štedišama iz vremena bivše Jugoslavije. Slovenija je ranije tvrdila da bi nedopuštanje rada slovenskim bankama u Hrvatskoj po pravilima EU-a moglo predstavljati diskriminaciju jedne članice EU-a.

Slovenska vlada izmijenila je to stajalište i podržala zatvaranje poglavlja IV. o slobodnom protoku kapitala odmah nakon što je hrvatska vlada nedavno u Banku za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu poslala izjavu da pristaje da se o tom pitanju ponovno razgovara pod pokroviteljstvom te banke. Slovenija inače pitanje stare devizne štednje tretira kao sukcesijsko pitanje o kojemu se moraju dogovoriti sve države nasljednice bivše SFRJ.

"Odbor je informiran da je Hrvatska u skladu sa sporazumom o sukcesiji nasljednica SFRJ pristala na pregovore o pitanju hrvatskih štediša nekadašnje Ljubljanske banke u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu, odnosno da se to pitanje rješava u skladu sa sporazumom o sukcesiji, a na tome smo i inzistirali", rekla je nakon zatvorene sjednice odbora njegova predsjednica Darja Lavtižar Bebler, dodajući da zato protiv zaključka da slovenski predstavnik na pristupnoj konferenciji glasuje za privremeno zatvaranje poglavlja o slobodnom protoku kapitala nije bio nitko.

U vezi pitanja ponovnog djelovanja slovenskih banaka u Hrvatskoj, Bebler je rekla da će Hrvatska morati pristati na rad slovenskih financijskih institucija u Hrvatskoj i da bez toga neće moći u potpunosti zaključiti svoje pregovore s EU-om. "Radi se o privremenom zatvaranju poglavlja o slobodnom protoku kapitala, a mi inzistiramo da je sve otvoreno dok se ne zatvore sva poglavlja.

U biti je otvoreno sve jer se (privremeno zatvorena) poglavlja mogu i naknadno ponovno otvoriti", rekla je Bebler, dodajući da Slovenija dogovor o rješenju pitanja Ljubljanske banke shvaća kao najavu da će Hrvatska narodna banka dozvoliti rad slovenskih banaka u Hrvatskoj i prije nego što Hrvatska postane članicom EU-a.