c S
Dnevne novosti

Bugarska vlada i sindikati postigli dogovor o reformi mirovinskog sustava

02.11.2010 07:16 SOFIJA, 1. studenog 2010.(Hina/Reuters), Bugarska vlada, sindikati i udruge poslodavaca postigli su u ponedjeljak dogovor o pokretanju dugo odgađane reforme mirovinskog sustava koja bi ga trebala učiniti učinkovitijim s obzirom na povećanje prosječne starosti bugarskog stanovništva.

Dogovorom je okončano tjedan dana dugo sporenje o iznosu uplata za mirovinu i vremenskog okvira za promjene dok je MMF uputio upozorenje da bi daljnje odlaganje reforme moglo pod pritisak staviti nacionalnu valutu. Očekuje se da će nacrt reforme vlada desnog centra formalno prihvatiti u srijedu a potom na konačno usvajanje proslijediti parlamentu.

Premijer Bojko Borisov je rekao da će sporazum zajamčiti stabilnost teško zaduženom mirovinskom sustavu do 2035. godine. Vlada je odustala od prvotnog plana da sredstva privatnih mirovinskih fondova preusmjeri u državnu socijalnu skrb što bi, ocijenili su ekonomisti, naštetilo povjerenju ulagača i omelo oporavak.

Pored toga će vlada povećavati razdoblje plaćanja doprinosa za punu mirovinu od 2012. godine, umjesto od 2015. godine, kako bi do 2020. godine dostiglo 37 godina za žene i 40 za muškarce. 2021. godine će se starosna dob za umirovljenje početi godišnje povećavati za šest mjeseci godišnje da bi se za žene povisila sa 60 na 63 godine života a muškarce sa 63 na 65. Vlada, koju je MMF upozorio na sporost provedbe reformi, također će predložiti da se izbjegavanje plaćanje doprinosa za mirovinski i zdravstveni sustav smatra kaznenim djelom.