c S
Dnevne novosti

Završeno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM) u Maroku

02.11.2010 07:17 RABAT , 30. listopada 2010.(Hina), Peto plenarno zasjedanje Parlamentarne skupštine Mediterana (PAM), prvo na kojem je Hrvatska bila predstavljena na razini predsjednika Sabora, završena je u subotu u Rabatu izborom novih čelnih ljudi toga tijela.

Za predsjednika PAM-a izabran je egipatski zastupnik Muhamed Abu El Enein, a za četvoricu njegovih potpredsjednika francuski, tuniški, izraelski i palestinski predstavnici. Izbor članova Knesseta i palestinskog parlamenta za potpredsjednike PAM-a "predstavlja novi kvalitativan pomak u suradnji i očito je da je PAM našao svoje opravdanje kao forum za prevladavanje animoziteta na ovim prostorima", rekao je u kratkoj izjavi nakon završetka skupa predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić.

Bebić se na marginama skupa sastao s predsjednikom izraelskog Knesseta Reuvenom Rivlinom koji je prihvatio njegov poziv da posjeti Hrvatsku i to će se realizirati početkom sljedeće godine, rekao je Bebić. Hrvatsko-izraelska suradnja je nadasve bogata, kazao je predsjednik Sabora i podsjetio da bi premijerka Jadranka Kosor uskoro trebala posjetiti Izrael. Izaslanici zemalja članica PAM-a dva su dana raspravljali o političkoj i sigurnosnoj te o gospodarsko-socijalnoj i ekološkoj suradnji s naglaskom na klimatskim promjenama, izvorima vode i energije.

Prva sjednica PAM-a održana je u rujnu 2006. u jordanskome glavnome gradu Amanu, čime je uspostavljena prva istinski mediteranska politička ustanova. Misija PAM-a je osigurati središnju ulogu Mediterana, koji je kolijevka različitih kultura i vjeroispovijesti, a još i danas veliko središte kulturne i gospodarske razmjene. U obraćanju na 5. plenarnoj sjednici PAM-a, Bebić je istaknuo da je temeljna zadaća te organizacije "sačuvati Sredozemlje za buduće naraštaje, sačuvati biološku ravnotežu i zdrav okoliš i na taj način pridonijeti zajedničkom dobru".

Bebić je također kazao da je Hrvatska kao zemlja bogata vodom, spremna podijeliti bogatstvo s onima koji je nemaju dovoljno. Također je kazao da će iduće godine Hrvatska ugostiti jedan od različitih skupova koji se organiziraju u okviru PAM-a.