c S
Dnevne novosti

William Montgomery izjavama o raspadu zemlje izazvao buru negodovanja u BiH

03.11.2010 07:13 SARAJEVO, 1. studenog 2010. Bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj i u Srbiji William Montgomery izjavio je na sarajevskoj televiziji kako je raspad Bosne i Hercegovine neizbježan i time izazvao brojne polemike, oštra reagiranja i osude u zemlji, prenose mjesni mediji.

Gostujući u programu sarajevske komercijalne televizije TV1, Montgomery je ovaj vikend kazao da je BiH i 15 godina nakon rata problematična država u kojoj nijedan važniji problem nije riješen i da je stoga realno razmišljati o njezinoj podjeli.

"Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcionira, a jedno od mogućih rješenja je otcjepljenje Republike Srpske i mirna disolucija zemlje", izjavio je Montgomery. Pritom je posebice pozvao Bošnjake da "počnu razmišljati o alternativi", rekavši kako je to nužno i zbog činjenice da većina Srba i Hrvata ne osjeća BiH kao svoju zemlju i u njoj ne žele živjeti.

Na Montgomeryjeve izjave reagiralo je američko veleposlanstvo u BiH, istaknuvši da taj bivši diplomat ne govori u ime vlade SAD-a. "Naša pozicija u BiH dobro je poznata i nepromijenjena. SAD u cjelosti podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH", stoji u priopćenju američkog veleposlanstva. Na sličan način reagirao je i Ured Visokog predstavnika za BiH (OHR), priopćivši da je podjela BiH nemoguća.

Stranka demokratske akcije (SDA) reagirala je tvrdnjom da je Montgomery tek jedan od bivših diplomata koji daju neodgovorne izjave. Predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić Montgomeryjevu je izjavu pak stavio u kontekst njegova lobističkog djelovanja i rekao da je bivši američki veleposlenik prije svega zagovornik "velikohrvatskog privatizacijskog lobija", ali nije objasnio zašto bi Montgomery kao navodni zagovornik hrvatskih interesa promovirao osamostaljenje RS-a. Montgomeryjevu izjavu, očekivano, pozdravili su dužnosnici u Republici Srpskoj.