c S
Dnevne novosti

Sabor izmjenama Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja

03.11.2010 07:16 ZAGREB, 2. studenog 2010. Hrvatski sabor će 20. sjednicu nastaviti raspravom o konačnom tekstu izmjena Zakona o postupanju i uvjetima gradnje radi poticanja ulaganja, po kojima bi se rok važenja tog zakona produžio do kraja 2012.

Zakon je stupio na snagu 25. lipnja prošle godine, a njime se u svrhu poticanja ulaganja u području gradnje do 31. prosinca 2010. uređuje gradnja, izdavanje akata za građenje, uporaba i uklanjanje građevina za koje se prema Zakonu o prostornom uređenju i gradnji izdaje lokacijska dozvola i potvrda glavnog projekta, te provođenje upravnog i inspekcijskog nadzora s tim u vezi.

No, praćenjem stanja u graditeljstvu resorno ministarstvo je uočilo da i nadalje postoje razlozi njegove primjene. Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva provelo je anketu u 49 nadležnih upravnih tijela koja izdaju pojedinačne akte u području prostornog uređenja i gradnje, odnosno rješenja za građenje u 20 županija, Gradu Zagrebu, 22 velika grada i šest gradova.

Ta je analiza pokazala da je u razdoblju primjene od 25. lipnja 2009. do 31. kolovoza 2010. izdano 427 rješenja o građenju, te da je u postupku rješavanja 153 zahtjeva, a odbijeno ili odbačeno njih 186. Najčešće su zahtjevi bili odbijeni ili odbačeni jer su bili podneseni za građevine na koje se ne primjenjuje Zakon, a investitor nije raspolagao dokazom da ima pravo graditi, zbog neusklađenosti glavnog projekta s prostorno planskom dokumentacijom i posebnim uvjetima, neplaćanja komunalnog i vodnog doprinosa, nepoštivanja roka za otklanjanje nedostataka u projektu ili su se građevine namjeravale graditi u zaštićenom dijelu prirode, bile započete ili izgrađene bez odgovarajućeg akta nadležnog tijela i slično.

U odnosu na strukturu građevina prema namjeni za koje je izdano rješenje za građenje, 37,2 posto je pretežito infrastrukturne namjene, 26,2 posto poslovne i proizvodne namjene, 24,4 posto stambene i stambeno poslovne namjene, 9,1 posto trgovačke te 3,1 posto ugostiteljsko-turističke namjene.