c S
Dnevne novosti

Josipović i Fischer u Beču razgovarali o bilateralnim odnosima

03.11.2010 07:22 BEČ, 2. studenog 2010. Hrvatski predsjednik Ivo Josipović i austrijski predsjednik Heinz Fischer susreli su se u Beču i razgovarali o bilateralnim odnosima dviju zemalja i putu Hrvatske u Europsku uniju, a potom nazočili koncertu u povodu 6. festivala Hrvatske glazbe.

Prije večernjeg koncerta Josipović i Fischer razgovarali su u četiri oka, u predsjedničkom uredu u dvorcu Hofburg.Po Josipovićevim riječima tema razgovora bili su bilateralni odnosi te reforme koje Hrvatska provodi na putu u Europsku uniju."Ja sam izrazio optimizam da Hrvatska može provesti reforme koje se od nje očekuju i da će Hrvatska, kako smo i planirali, negdje 2012. biti punopravna članica EU-a", rekao je Josipović novinarima u stanci koncerta u teatru Akzent.

Josipović je dodao da Austrija to podupire."Uvijek je bila prijateljska prema Hrvatskoj, pomogla nam je na našem putu prema EU i ja sam uvjeren da će se to tako i nastaviti", zaključio je Josipović.Josipović je koncert ocijenio kao vrlo vrijedan projekt, a Fischer rekao da s posebnim akcentom promovira hrvatsku kulturu u Austriji.

"Festival hrvatske glazbe je vrlo vrijedan projekt, približava hrvatsku kulturu Austriji i jača prijateljstvo hrvatskog i austrijskog naroda", rekao je Josipović i dodao da jako podupire takve priredbe."Hrvatska glazba se u šest godina održavanja festivala uspješno predstavila kao zemlja kulture i zemlja glazbe", rekao je Josipović.Fischer je kazao da je održavanje festivala jako dobra ideja koja se isplati.

"Umjetnost, kultura i politika te ljudski kontakti su zajedno povezani, svi smo zadovoljni da smo ovdje", kazao je Fischer. Dodao je da "festival pojačano i s posebnim akcentom promovira hrvatsku kulturu u Austriji, posebno još i nazočnost hrvatskog predsjednika koji je i skladatelj"."Ovo je prekrasna glazba", ocijenio je Fischer.Na koncertu u povodu otvorenja 6. festivala Hrvatske glazbe u Beču zagrebački solisti s austrijskim flautistom Michalom Martinom Koflerom izveli su skladbe Griega, Mozarta, Respighija, Papandopula te Josipovićevu Sambu brevis.