c S
Dnevne novosti

Pahor odbacio ideju da Slovenija i Srbija zajednički dijele veleposlanstva

04.11.2010 07:25 LJUBLJANA, 2. studenog 2010. Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor je u tijeku posjeta Srbiji potvrdio uspon u srbijansko-slovenskim odnosima i izrazio potporu Srbiji na europskom putu, ali je odbio ideju predsjednika Borisa Tadića da Srbija i Slovenija zajednički dijele neka diplomatska predstavništva bivše SFRJ koja bi trebala pripasti državama nasljednicama, a još su u posjedu Srbije, javili su  slovenski mediji.

Pahor je u Beogradu na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon susreta s predsjednikom srbijanske vlade Mirkom Cvetkovićem rekao da je ideja o zajedničkim diplomatskim predstavništvima sa Srbijom za Sloveniju neprihvatljiva i da za nju ne vidi potrebe.Pahor je objasnio da je s Cvetkovićem razgovarao o tome da Slovenija dobije zgradu veleposlanstva bivše SFRJ u Rimu u okviru sporazuma svih država nasljednica od prije četiri godine, što nije ostvareno.Srbija je neprepuštanje toga veleposlanstva Sloveniji obrazlagala financijskim razlozima koji i dalje ostaju, ali je pronađen "srednji put" između interesa Slovenije i Srbije. Dogovoreno je da bi negdašnje jugoslavensko veleposlanstvo u Rimu Slovenija od Srbije preuzela najkasnije do rujna iduće godine, pojasnio je Pahor.

Nagađanja o mogućnostima uspostave zajedničkih predstavništava država sljednica u nepodijeljenim zgradama bivše SFRJ u inozemstvu, radi racionalizacije i štednje izazvane gospodarskom krizom, pojavila su se u medijima i nakon nedavna Pahorova susreta s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor. Pahor je tada takva nagađanja zanijekao tvrdnjom da je možda riječ o pogrješnu razumijevanju njegova razgovora s hrvatskom predsjednicom vlade.Po Pahorovim riječima, tada se zapravo govorilo o ubrzanju postupka podjele diplomatsko-konzularnih predstavništava bivše SFRJ na države nasljednice i možebitnu rješenju tog pitanja "u paketu" s financijskim i ostalim pitanjima koja su još otvorena nakon raspada bivše države.

Po pisanju slovenskih medija, Srbija načelno do kraja 2011. mora napustiti 24 od ukupno 44 zgrade konzularno-diplomatskih predstavništava bivše SFRJ u inozemstvu (veleposlanstva i rezidencije) kojima se koristi od raspada bivše zajedničke države i dogovorno ih prepustiti drugim državama nasljednicama. O konkretnim rokovima o tome trebaju se dogovoriti predstavnici za sukcesiju svih država nasljednica na svom idućem sastanku, navode slovenski mediji.