c S
Dnevne novosti

Bebić u Poljskoj na 12. Sastanku predsjednika parlamenata Regionalnog partnerstva

04.11.2010 07:31 ZAGREB, 3. studenog 2010. Predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić sudjelovat će u Varšavi na 12. Sastanku predsjednika parlamenata Regionalnog partnerstva, zajedno s kolegama iz Austrije, Češke, Slovačke, Slovenije, Mađarske, Bugarske, Rumunjske i zemlje domaćina, Poljske.

Prvog dana sastanka, predsjednici parlamenata zemalja Regionalnog partnerstva razgovarat će o pitanju energetske sigurnosti Europske unije (EU), dok će drugi dan biti posvećen europskoj politici dobrosusjedstva, posebice tzv. "istočnoj dimenziji". Predsjednik Sabora iskoristit će sastanak u poljskoj prijestolnici za bilateralne susrete.

Među ostalima, sastat će se s predsjednikom Senata poljskog parlamenta Bogdanom Boruszewiczom. Regionalno partnerstvo je pokrenuto 2003. na prijedlog tadašnjeg predsjednika austrijskog parlamenta Andreasa Khola, kada su se 18. prosinca te godine u Beču prvi puta sastali čelnici parlamenata Češke, Mađarske, Slovenije i Slovačke, nekadašnjih zemalja Austro-Ugarske, a na sastanak u Pragu pozvana je i Poljska. Te su zemlje u to vrijeme bile kandidatkinje za ulazak u EU. Austrijski plan bio je stvaranje interesne zajednice zemalja središnje i istočne Europe po uzoru na zemlje Beneluxa ili skupinu nordijskih zemalja.

Svrha sastanaka predsjednika parlamenata Regionalnog partnerstva je razmjena mišljenja i iskustava o aktualnim temama u Europskoj uniji, posebice rješavanju specifičnih regionalnih pitanja s kojima se suočavaju zemlje članice. Prošli je sastanak, 11. po redu, održan u listopadu prošle godine u Ljubljani.

Tom je prilikom Bebić izrazio zadovoljstvo irskim referendumom o prihvaćanju Lisabonskog ugovora, a također i potpisom na Lisabonski ugovor poljskog predsjednika Lecha Kaczinskog. Od 2007. predsjednici parlamenata okupljaju se jednom godišnje na jednoipoldnevnim radnim sastancima.