c S
Dnevne novosti

Zagreb: svečanom sjednicom Senata proslavljen Dan Sveučilišta

04.11.2010 07:30 ZAGREB, 3. studenog 2010. Svečanom sjednicom Senata, na kojoj su bili predstavnici ministarstava, HAZU-a, grada Zagreba i Gradske skupštine, Crkve, gospodarstva i drugih institucija, proslavljen je Dan Sveučilišta u Zagrebu, jednog od najstarijih hrvatskih sveučilišta i među najstarijim sveučilištima u Europi.

Prorektorica Melita Kovačević pozdravila je nazočne na početku 342. akademske godine osvrnuvši se na pozicioniranje, promjene i prepostavke potrebne za ostvarenje promjena na Sveučilištu. Govoreći o razvojnim smjernicama i planovima, zauzela se za internacionaliziranje studijskih programa te veću mobilost studenata i nastavnika među europskim visokoškolskim institucijama. Poduprla je reforme na Sveučilištu, ističući kako je za to nužna pretpostavka njegova autonomija. To zahtijeva veću odgovornost, ali je ujedno i zadatak Sveučilišta, akademske zajednice i političkih autoriteta, rekla je Kovačević. Zauzela se za kvalitetne promjene kako bi Sveučilište bilo prepoznato na međunarodnome planu kao suvremeno i istraživačko središte te generator znanja.

Dan Sveučilišta čestitala je i državna tajnica u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa Ivana Mrkonjić, koja je istaknula zakonske promjene u prijedlozima nacrta triju zakona - o znanosti, visokom obrazovanju i sveučilištu. Promjene nikada nisu bile lake, rekla je, napominjući da se pritom nastojala poštovati tradicija te da je želja bila "stvoriti pretpostavke za transparentno sveučilište, unaprjeđenje organizacijske strukture te reformu koja će pogodovati studentima". U ime Rektorskog zbora govorio je Ivan Pavić, a ocijenio je da nije dovoljna samo reforma obrazovanja, nego i društva, koja će uključiti intelektualnu energiju, najjaču pokretačku snagu. Istaknuo je da su zagrebačko Sveučilište i ostala hrvatska sveučilišta spremna odgovoriti izazovu vremena, ali za to je potrebna potpora te više novca iz proračuna. Zaželio je zagrebačkom Sveučilištu da bude izvorište znanja i pameti radi materijalnoga i duhovnog prosperiteta zemlje.

Počasno zvanje i titulu professor emeritus danas je dobilo pet umirovljenih profesora zagrebačkog Sveučilišta - Ivo Alfirević, Tomislav Ivančić, Vladimir Krpan, Vlado Puljiz i Vladimir Simeon. Nagradu "Fran Bošnjaković" za 2010. dobio je za znastvene rezultate i stručni odgoj studenata i mladih stručnjaka Zdravko Terze sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje.

Prva nagradu za najbolji e-kolegij Sveučilišta u akademskoj godini 2009./2010. dodijeljena je kolegiju otvorenom računarstvu FER-a. Proslava Dana Sveučilišta nastavit će se poslijepodne svečanom dodjelom spomen-medalja redovitim profesorima Sveučilišta u Zagrebu umirovljenima u akademskoj godini 2009./2010. Izaslanstvo Sveučilišta danas je na Mirogoju položilo vijence i odalo počast pokojnim profesorima i studentima.