c S
Dnevne novosti

Sabor: klubovi podupiru izmjene Zakona o Poreznoj upravi

04.11.2010 07:35 ZAGREB, 3. studenog 2010. Saborski klubovi podržali su izmjene Zakona o Poreznoj upravi, kojima se stvaraju preduvjeti za elektroničku (informatičku) razmjenu podataka vezanih uz osobni identifikacijski broj (OIB).

Zakonske izmjene postavljaju Poreznu upravu kao središnje koordinacijsko tijelo za informatičku razmjenu podataka o OIB-u s javno-pravnim tijelima, implementacija čega se očekuje od početka 2011. Porezna uprava bi s tim tijelima (primjerice MUP, trgovački sudovi, zemljišno-knjižni odjeli, itd.) sklapala sporazum o suradnji, kao opći akt, te protokol o razmjeni podataka, kao provedbeni akt.

Osim toga, Porezna uprava obavljat će i poslove koji određivanja i dodjeljivanja OIB-a, izdavanja Potvrde o OIB-u, vođenja Evidencije o OIB-u, te podnošenja prijava i vođenje prekršajnih postupaka zbog povrede propisa o OIB-u. Goran Marić (HDZ) izrazio je uvjerenje da će s prvim danom iduće godine u cijelosti zaživjeti sustav OIB-a, što će, ističe, pridonijeti učinkovitosti i ažurnosti Porezne uprave, jer će u svakom trenutku moći provjeriti imovinsko stanje svih pravnih i fizičkih osoba u državi.

"Nitko nema pravo ne platiti porez i nikada nije bila potrebnija porezna disciplina nego danas", poručio je Marić. Nužnim je ocijenio iznalaženje zakonskog modela po kojemu ni jedna pravna osoba ne bi smjela isplaćivati dobit dok ne dokaže da je podmirila sve obveze prema zaposlenicima, dobavljačima i državi. "To bi sigurno pospiješilo financijsku disciplinu u Hrvatskoj", dodao je Marić. Nada Čavlović Smiljanec (SDP) ne vjeruje, pak, da će informatička razmjena podataka o OIB-u, kao druga faza implementacije sustava OIB-a, zaista i početi s početkom iduće godine, budući da je, upozorila je, samo prva faza (dodjela OIB-a pravnim i fizičkim osobama) trajala pune dvije godine.

"Tek kada se tijela povežu s Poreznom upravom kao središnjim koordinacijskim tijelom, tek tada će Porezna uprava raspolagati svim podacima o imovini svih građana u Hrvatskoj", kazala je. Goran Beus Richembergh izrazio je nezadovoljstvo Kluba HNS/HSU-a funkcioniranjem Porezne uprave, poglavito stoga što njezin ravnatelj, upozorio je, nije izabran na javnom natječaju, već je na to mjesto došao nakon što ga je vlada imenovala državnim tajnikom, a takvo privremeno stanje, naglasio je, traje već šest ili sedam godina.

Porezna uprava, istaknuo je, ne bi smjela biti instrument političke prijetnje, kao što je, smatra, slučaj s HRT-om kojemu se prijeti blokadom i prisilnom naplatom ne podmiri li obveze još iz 90-ih. "Zato je važno da ravnatelj Porezne uprave bude izabran na javnom natječaju", poručio je Richembergh. Boro Grubišić najavio je da će HDSSB-ov klub poduprijeti predložene izmjene, i to, kako je rekao, u dobroj vjeri i nadi da će prestati politička zaštita nad nekim tvrtkama kojima se oprašta neplaćanje poreza i doprinosa.

"Ovrhe stižu samo za one koje prijavi MUP, za male iznose poput neplaćanja računa za struju, dok neki veliki porezni dužnici pod političkom zaštitom ne plaćaju višemilijunske iznose", rekao je Grubišić.