c S
Dnevne novosti

Saborski klubovi raspravili godišnje izvješće HAZU

06.11.2010 07:03 ZAGREB, 4. studenog 2010. Saborski klubovi raspravili su godišnje izvješće o radu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), a u raspravi je naglašena potreba boljeg medijskog tretmana HAZU kao stožerne kulturne i znanstvene institucije u zemlji.

Nezadovoljstvo medijskom izolacijom HAZU izrazio je Krešimir Ćosić (HDZ). "HAZU je izolirana u medijskom prostoru, a to nije dobro i nije prihvatljivo", rekao je. Smatra kako nije razumljivo da aktivnosti i programe HAZU nije prepoznala i pratila javna televizija, ako to već, kako je dodao, nije zanimljivo komercijalnim medijima.

"Pitanje je zbog čega je to tako", rekao je, upozorivši kako se u Hrvatskoj nedovoljno ulaže u razvoj znanosti i kulture. Obrazložio je to na primjeru HAZU koji je za 97 projekta izdvojio 1,2 milijuna kuna, odnosno oko 12 tisuća kuna za pojedini projekt. "Nema te znanosti koja može donijeti rezultate kroz takav model financiranja", ustvrdio je Ćosić. I Boro Grubišić (HDSSB) upozorava na medijsku blokadu s kojom se suočavaju publikacije i znanstveni skupovi koje organizira HAZU.

Kroz izopačen medijski pristup javnosti su puno poznatije razne štikle, nego primjerice publikacije Hrvatskoga državnog arhiva ili prošlogodišnji znanstveni skup "Energetska sigurnost i jugoistočna Europa", koji je organizirao HAZU, upozorio je Grubišić. "Tu medijsku blokadu treba probiti", ustvrdio je. Glavni tajnik HAZU akademik Slavko Cvetnić rekao je kako HAZU, koji je u prošloj godini imao 366 članova, tijekom izvještajnog razdoblja održao dvije redovite skupštine i jednu svečanu sjednicu, organizirao 42 znanstvena skupa, simpozija i okrugla stola, 29 javnih predavanja istaknutih inozemnih i domaćih znanstvenika i umjetnika, 34 predstavljanja knjiga i konferencija za novinare te 30 izložaba.

HAZU je u 2009. ostvario prihode u iznosu nešto manjem od 76,2 milijuna kuna. U strukturi ostvarenih prihoda sudjeluju državni proračun sa 79 posto (61 milijuna kuna), prihodi iz ministarstava namijenjeni ostvarenju pojedinih projekata sa 12 posto, vlastiti prihodi sa šest posto i prihodi iz proračuna lokalne uprave te donacije sa tri posto.

Državnim proračunom u prošloj je godini Zakladi Akademije bilo osigurano dva milijuna kuna, što je manje nego prethodnih godina, naveo je. Unatoč tome na kraju godine povećana je osnovna imovina Zaklade, koja je iznosila 4,8 milijuna eura. Nakon provedenog javnog natječaja Upravni odbor Zaklade odlučio je da se sredstva u iznosu od 1,2 milijuna kuna raspodijele na 97 projekata koje su predložili organizacije i pojedinci, dodao je. Cvetnić je izrazio uvjerenje da je HAZU časno ostvario svoju zadaću na promicanju znanstvene djelatnosti i umjetničkog stvaralaštva.