c S
Dnevne novosti

Povjerenik Fuele: odlazak u Vukovar i Paulin Dvor važan korak prema pomirenju

06.11.2010 07:04 BRUXELLES, 5. studenog 2010. Europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele pozdravio je zajednički odlazak hrvatskog i srbijanskog predsjednika u Vukovar i Paulin Dvor kao "važan korak" prema pomirenju u regiji.

"Pozdravljam važan korak prema pomirenju na zapadnom Balkanu u svjetlu posjeta predsjednika Josipovića i Tadića Vukovaru i Paulin Dvoru. Takva mjesta mogla bi postati simboli pomirenja i primjer za cijelu regiju zapadnog Balkana", kaže se u priopćenju koje je objavio ured povjerenika Fuelea.

"Posebnu važnost pridajemo dobrosusjedskim odnosima i regionalnoj suradnji kao dijelu Procesa stabilizacije i pridruživanja. Vodstva u Srbiji i Hrvatskoj puno su učinila protekle godine, uključujući potpisivanje nekoliko važnih bilateralnih sporazuma o policijskoj i obrambenoj suradnji i izručenju građana osumnjičenih ili osuđenih za teške zločine.

Očekujemo da se taj hvale vrijedan posao nastavi", dodaje Fuele. Povjerenik navodi da jučerašnji događaj može "pomoći u rješavanju otvorenih pitanja u istinskom europskom duhu. Budućnost i Hrvatske i Srbije leži u Europskoj uniji, gdje je pomirenje jedno od elemenata". Srbijanski predsjednik Boris Tadić u četvrtak je posjetio Hrvatsku i odao počast hrvatskim i srpskim žrtvama ubijenima 1991. godine na Ovčari i u Paulinom Dvoru te izrazio žaljenje zbog nevinih žrtava i uputio ispriku zbog zločina.