c S
Dnevne novosti

Sabor: pučki pravobranitelj poziva na financijsko jačanje svoga ureda

06.11.2010 07:05 ZAGREB, 5. studenog 2010. Pučki pravobranitelj Jurica Malčić je u Saboru predstavio prvo izvješće o pojavama diskriminacije i tom prilikom pozvao na jačanje institucionalnog kapaciteta njegova ureda, posebno financijski, upozorivši da je zbog sve manjih proračunskih izdvajanja teško očekivati da će Ured izvršiti sve zakonom predviđene zadaće.

"Razumijemo ekonomsku situaciju, ali moramo na to ukazati", poručio je Malčić, napominjući da je i vladinim Programom gospodarskog oporavka, u smislu zaštite najugroženijih slojeva društva, potrebno ojačati Ured pučkog pravobranitelja. Podsjetio je i da mjerila za zatvaranje pregovaračkog poglavlja 23. te zajedničkog stajališta o napretku Hrvatske u procesu pristupanja EU također kao obvezu Hrvatske predviđaju jačanje institucionalnih kapaciteta njegova ureda.

Budući da je riječ o izvješću za prvu godinu stupanja na snagu Zakona o suzbijanju diskriminacije, Malčić je istaknuo kako je teško dati utemeljenu ocjenu o stupnju i raširenosti pojava diskriminacije. Izvijestio je da je njegov ured zaprimio 172 pritužbe za diskriminaciju, od kojih je riješeno njih 130 - tri četvrtine pritužbi podnijele su fizičke osobe (62 posto su bili muškarci), a samo devet ih je podneseno putem odvjetnika.

Pritužbe su uglavnom bile "uperene" prema tijelima državne uprave (71), pravnim osobama (40), pravosudnim (18) i tijelima lokalne samouprave (10), a najmanje pritužbi (od 5 do 7) podneseno je na fizičke osobe. U tom smislu, najviše je pritužbi podneseno u području rada i zapošljavanja (32 posto), a slijede pravosuđe i javna uprava, te socijalna sigurnost. Najviše je pritužbi podneseno zbog navodne diskriminacije po osnovi nacionalnog i etničkog podrijetla (preko 30 posto svih pritužbi), a slijede one po osnovi društvenog položaja, imovinskog stanja, državljanstva.

Pravobranitelj u izvješću konstatira da su pojedine društvene skupine više izložene diskriminaciji i riziku socijalne isključenosti. Uglavnom se radi o pripadnicima srpske i romske nacionalne manjine, povratnicima i raseljenim osobama te osobama slabog imovnog stanja. Malčić je naglasio da sve iznesene podatke treba promatrati kao indikator ili percepciju, ali s određenom rezervom budući da je velik broj neosnovanih pritužbi - od 130 riješenih predmeta Ured je po Zakonu o suzbijanju diskriminacije postupao u samo 32 predmeta.

Što se sudske prakse tiče, u 2009. je podneseno sedam kaznenih prijava zbog diskriminacije, iz čega Malčić uočava da je i dalje vrlo malen broj sudskih postupaka po osnovi diskriminacije. "Ljudi se i dalje nerado odlučuju na sudske postupke, jer traju dugo i puno koštaju", rekao je. MUP je podnio šest kaznenih prijava, za 32 kaznena djela zločina iz mržnje, te 130 prekršajnih prijava, uglavnom zbog remećenja javnog reda i mira ili navijačkih ekscesa.

Malčić je Saboru predložio da ubuduće skupno, na istoj sjednici, raspravi njegovo i izvješća posebnih pravobranitelja, odnosno pravobraniteljica (za djecu, osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova). Državni tajnik u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti Stjepan Adanić je u ime vlade odbio Malčićeve prigovore na diskriminaciju Srba i Roma u rješavanju statusnih pitanja.

Ustvrdio je da je netočno da je preostalo 7000 zahtjeva za povrat imovine povratnicima, te istaknuo da je riječ o 500 zahtjeva koji će se riješiti do kraja godine. Naglasio je da, kada je riječ o obnovi kuća, evidencije nisu vođene po nacionalnoj pripadnosti, niti se to pravo može ostvariti po toj osnovi. Adanić je podsjetio da su Srbi, Bošnjaci, Albanci i Romi koji su 1991. propustili regulirati državljanstvo za to dobili dodatni rok do kraja lipnja 2005., a da je i preostalim povratnicima osigurano stjecanje državljanstva po povoljnijim uvjetima.

Odbio je i prigovore na nejednakost prema imovinskom stanju kada je riječ o pristupu pravosuđu, ističući da institut besplatne pravne pomoći stavlja naglasak upravo na socijalno i ekonomski ugrožene kategorije. O Malčićevu izvješću raspravljaju saborski klubovi.