c S
Dnevne novosti

Zemlje Višegradske skupine za zajedničku politiku EU-a prema Romima

08.11.2010 07:16 KARLOVY VARY, 6. studenoga 2010. Poljski, češki, slovački i mađarski predsjednici zauzeli su se za zajedničku europsku politiku prema romskoj zajednici koja u tom dijelu Europe ima nemali broj pripadnika.

"Nijedna zemlja koja se sučeljava s tim problemom nije kadra sama sve riješiti", rekao je novinarima slovački predsjednik Ivan Gašparovič nakon susreta na vrhu zemalja Višegradske skupine, u lječilištu Karlovym Varyma na zapadu Republike Češke. "Unutar Europske unije moramo pronaći mogućnost za komunikaciju (s romskom manjinom)", dodao je Gašparovič.

Češka, Mađarska i Slovačka, gdje romska manjina čini od četiri do 10 posto populacije, nerijetko su na meti kritike organizacija za ljudska prava zbog svoje politike integracije te manjine. U tim trima zemljama živi oko 1,5 milijuna Roma, od ukupno 10 do 12 milijuna u Europi. Romska zajednica u Poljskoj, zemlji s 38 milijuna stanovnika, po službenim podacima ima svega 12.855 pripadnika, ali njezina organizacija procjenjuje da ih nekoliko puta više.

Gašparovič je usto kritizirao romsku manjinu zbog nedovoljne suradnje. "Kritizira se samo one koji pružaju ruku pomoći. Ova zajednica ju ne prihvaća, a pošteđena je od svake kritike", rekao je zatraživši od EU-a da pomogne Romima kako bi mogli prihvatiti tu suradnju.