c S
Dnevne novosti

Državni tajnik Božinović na sigurnosnom forumu u Kanadi

08.11.2010 07:18 ZAGREB, 7. studenoga 2010. Državni tajnik za politička pitanja u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović sudjelovao je od 5. do 7. studenoga 2010. godine kao hrvatski predstavnik na Međunarodnom sigurnosnom forumu u Halifaxu, Kanadi, gdje su razmijenjena mišljenja o sigurnosnim temama na globalnoj i regionalnim razinama, priopćio je MVPEI.

Konferencija u Halifaxu, koju drugu godinu zaredom organizira kanadska vlada i američka nevladina organizacija German Marshall Fund, okupila je najznačajnija svjetska imena iz područja sigurnosne politike. Državni tajnik Božinović govorio je na okruglom stolu „Suočavanje s budućnosti: Razvoj sigurnosne zajednice na Balkanu“, s crnogorskim ministrom vanjskih poslova Milanom Roćenom, srbijanskim ministrom obrane Draganom Šutanovcem i američkom senatoricom Jeanne Shanee.

Božinović je istaknuo ulogu Hrvatske kao predvodnika u integrcijskim procesima u jugoistočnoj Europi te naglasio značaj euroatlantske perspektive za sve države. Poručio je da je regionalna stabilnost hrvatski nacionalni interes, a proces pomirenja od izuzetne važnosti za nadilaženje nasljeđa prošlosti. Sudionici okruglog stola pohvaalili su nedavne napore raznih strana po tom pitanju, ističući pozitivan i dalekosežan primjer susreta hrvatskog i srpskog predsjednika te predsjednice hrvatske vlade u Vukovaru.