c S
Dnevne novosti

Kina želi uspostaviti bliskije odnose s Portugalom

08.11.2010 07:09 LISABON , 6. studenog 2010.(Hina/Reuters) Kineski predsjednik Hu Jintao izjavio je tijekom posjeta Portugalu kako želi uspostaviti bliskije odnose s tom zemljom, prenijeli su mediji.

"S obzirom na kompleksan međunarodni scenarij, kineska je strana spremna surađivati s Portugalcima na razvoju naših odnosa te podići globalnu kinesko-portugalsku strategiju na višu razinu", rekao je Hu novinarima nakon sastanka s portugalskim predsjednikom Anibalom Cavacom Silvom.

Trebao bi se susresti i s premijerom Joseom Socratesom s kojim će potpisati sporazume iz područja trgovine, obnovljive energije te sporazume koji se odnose na turizam. Cavaco Silva izjavio je kako je "vrlo zadovoljan što shvaća da Kina s interesom gleda na mogućnost investiranja u Portugalu". Zamjenica kineskog ministra vanjskih poslova Fu Ying, koja je, kao članica kineskog izaslanstva doputovala u Portugal, ranije je novinarima rekla kako Kina i dalje namjerava investirati u europske obveznice te da je spremna pružiti ruku pomoći Portugalcima koji "grcaju" u dugovima.

Prošli je mjesec premijer Wen Jiabao obećao da će od grčke vlade kupiti obveznice, nakon što se Grčka okrene tržištima, pokazujući na taj način potporu zemlji koju su dugovi odveli u tešku krizu. "Europske obveznice uvijek su bile opcija za investiranje i naše je stajalište neizmijenjeno. Portugal je, uz još nekoliko južnih europskih zemalja održao vrlo prijateljske odnose s Kinom, a mi smo uvijek zabrinuti kad nam prijatelji zapadnu u teškoće", rekla je Fu.