c S
Dnevne novosti

Obama: Indija i SAD ujedinjeni protiv terorizma

08.11.2010 07:09 MUMBAI, 6. studenog 2010. Indija i SAD "ujedinjeni" su u borbi protiv terorizma, izjavio je američki predsjednik Barack Obama u govoru ispred hotela Taj Mahal u Mumbaiju koji je bio jedna od meta krvavih napada islamističkih boraca krajem studenoga 2008.

Američki predsjednik doputovao je u subotu u Indiju na početku svoje desetodnevne azijske turneje tijekom koje će posjetiti i Indoneziju, južnu Koreju i Japan. Predsjednik Obama kazao je da njegova odluka da počne posjet Indiji na jednom od mjesta napada ističe "našu odlučnost da se našem narodu pruži sigurna i plodna budućnost.

SAD i Indija su ujedinjeni". Od 26. do 29. studenoga 2008. deset teško naoružanih osoba posijalo je smrt u hotelu Taj Mahal, turističkom restoranu, glavnom kolodvoru i židovskom centru u Mumbaiju, usmrtivši 166 osoba te ranivši više od 300. Nakon što se upisao u knjigu žalosti ispred hotela, predsjednik je u društvu supruge Michelle odao počast minutom šutnje ispred memorijala s popisom žrtava. U hotelu je ubijena 31 osoba, od čega 12 članova osoblja. Barack Obama i njegova supruga odlučili su odsjesti u tom luksuznom zdanju tijekom dvodnevnog posjeta gospodarskom središtu Indije.