c S
Dnevne novosti

Plenković na zasjedanju radne skupine Vijeća za ljudska prava u Ženevi

09.11.2010 07:21 ZAGREB, 8. studenog 2010. Državni tajnik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Andrej Plenković predvodio je hrvatsko izaslanstvo na 9. zasjedanju Radne skupine Vijeća za ljudska prava posvećene Univerzalnom periodičnom pregledu stanja ljudskih prava (UPR), održanom u Ženevi, priopćeno je iz MVPEI-a.

Plenković je predstavio prvo nacionalno Izvješće Republike Hrvatske usvojeno u srpnju ove godine, te je uz uvodno izlaganje odgovarao na pitanja država članica Ujedinjenih naroda o svim aspektima zaštite i promicanja ljudskih prava u Republici Hrvatskoj, te ispunjavanju međunarodnih obveza. Univerzalni periodični pregled je novoosnovani mehanizam Vijeća za ljudska prava uspostavljen rezolucijom Opće skupštine UN-a 60/251 iz 2006. godine, kojemu je cilj postaviti jednake kriterije transparentnosti i demokratičnosti pri izvještavanju o ljudskim pravima o svakoj zemlji.

Riječ je o jedinstvenom postupku koji podrazumijeva pregled u svakoj od država članica Ujedinjenih naroda jednom u četiri godine. Dokumenti na temelju kojih se provodi pregled stanja ljudskih prava su, uz nacionalno izvješće, izvješće ugovornih tijela i posebnih izvjestitelja UN-a, te kompilacija informacija od drugih zainteresiranih strana uključujući i nevladine organizacije i institucije koje se bave ljudskim pravima. Pregled se obavlja kroz interaktivni dijalog između države nad kojom se obavlja pregled i ostalih država članica UN-a, koji se odvija tijekom sastanka Radne skupine za UPR, nastavlja se u priopćenju.

Nakon provedenog pregleda priprema se završno izvješće, koje je sažetak diskusije, te skup preporuka država članica UN-a. Od Republike Hrvatske se očekuje da se za sljedeće zasjedanje Vijeća za ljudska prava u ožujku 2011. godine izjasni o navedenim preporukama, te da u narednom izvještajnom razdoblju primjeni i provede preporuke koje je prihvatila, stoji na kraju priopćenja.