c S
Dnevne novosti

Odbor za zakonodavstvo: referendum o EU nakon potpisivanja pristupnog ugovora

10.11.2010 07:15 ZAGREB, 9. studenog 2010. Saborski Odbor za zakonodavstvo jednoglasno je podržao Vladin prijedlog izmjene Deklaracije o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU, po kojemu bi se referendum o pristupanju Uniji održao nakon potpisivanja pristupnog ugovora, a ne, kako je sada predviđeno, prije potpisivanja ugovora.

Vlada predlaže Saboru da Deklaraciju izmijeni na način da se referendum, na kojemu će hrvatski građani odlučivati o ulasku Hrvatske u EU, treba održati u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske Uniji. Banski su dvori stava da će građani za odluku kako glasovati na referendumu biti upućeniji i informiraniji po završetku pregovora i potpisivanju ugovora o pristupanju, kada će biti poznati i rezultati pregovora te svi uvjeti članstva u EU.

Nakon referenduma, ovisno o njegovim rezultatima, Hrvatski bi sabor pristupio ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Ravnateljica Uprave za koordinaciju prilagodbe pravnom sustavu EU pri Ministarstvu vanjskih poslova Dubravka Vlašić Pleše je na sjednici Odbora istaknula kako je Vlada čvrstog stava da konačnu odluku o pristupanju EU trebaju donijeti isključivo građani, na referendumu.

"No, taj se referendum iz razloga pravne jasnoće i sigurnosti treba održati nakon potpisivanja pristupnog ugovora, nakon što budu poznati rezultati pregovora i uvjeti za pristupanje u EU", kazala je. Izvijestila je da Hrvatska i EU još od siječnja ove godine dogovaraju tekst pristupnog ugovora, te naglasila da je i većina država članica EU referendum o pristupanju Uniji provela nakon potpisivanja takvog ugovora.

Josipa Leku (SDP) zanimalo je može li se iz Vladina obrazloženja iščitati da je EU država, odnosno da je promijenila svoju pravnu osobnost, ili prostor u koji Hrvatska dobrovoljno ulazi i iz njega može dobrovoljno izaći. Dubravka Vlašić Pleše odgovorila mu je da ugovor o pristupanju u EU Hrvatska potpisuje sa svim državama članicama, kao međunarodni ugovor.

Vlada je prijedlog izmjene Deklaracije uputila Saboru krajem listopada, a premijerka Jadranka Kosor tom je prigodom naglasila potrebu da se u narednom razdoblju hrvatskim građanima dati sve potrebne informacije o tomu što donosi članstvo Hrvatske u EU.

Hrvatski Sabor Deklaraciju o temeljnim načelima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u EU donio je 19. siječnja 2005. godine. Njome je iskazano suglasje svih parlamentarnih stranaka za pristupanje Hrvatske Uniji kao strateškog cilja.