c S
Dnevne novosti

Josipović o nezaposlenosti, MMF-u i izjavi HBK

10.11.2010 07:17 ZAGREB, 9. studenog 2010. Predsjednik Republike Ivo Josipović, komentirajući na traženje novinara podatak o više od 300 tisuća nezaposlenih i naznake da će taj broj još više rasti, rekao je da mjere gospodarskog oporavka, koje su načelno podržane od struke, traže još bržu provedbu, a neke od njih trebalo bi promijeniti ili dopuniti.

Bez obzira na dolazeće izbore u roku od godine dana ne smijemo zanemariti reformu uprave, rekao je Predsjednik istaknuvši kako ne misli samo na državnu, nego i lokalnu samoupravu. Bez toga će se teško ostvariti primjeren rezultat, ocijenio je Josipović. Smatra i kako treba odlučno ići u provedbu mjera kojima se potiče izvoz i mehanizmi porezne politike koji bi trebali biti puno poticajniji.

Upitan hoće li se zajedno sa svojim posebnim savjetnikom za gospodarstvo Borisom Cotom sastati s predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) koji ovih dana borave u Hrvatskoj u okviru redovitih konzultacija, Predsjednik je odgovorio kako to nije predviđeno. Gospodarstvo je u nadležnosti vlade, rekao je Josipović prigodom današnjeg posjeta Ekonomskom fakultetu povodom njegove 90. obljetnice. U slučaju da se dokaže da je bilo koja stranka financirana novcem sumnjivog podrijetla, upitan je li riječ samo o političkoj odgovornosti ili se radi i o kaznenoj odgovornosti, Josipović je odgovorio kako je svatko tko je u tome sudjelovao odgovoran. Onaj tko je nosio novac u torbi ozbiljno povrijedio pravni poredak, ali je odgovoran i onaj koji ga je primio. "Baratanje s torbama keša nije dopušteno", rekao je Josipović.

Komentirajući Izjavu Komisije Hrvatske biskupske konferencije (HBK) "Iustitia et pax" u kojoj se, među ostalim, navodi da bi neki državni dužnosnici trebali biti odmjereniji u ocjenama stanja u Hrvatskoj, Josipović je rekao kako ne zna na koga su mislili, te da treba štititi interese države. Osobno kad govorim o Hrvatskoj, priznajem probleme koji su evidentni. Smatram da bez obzira na teške slučajeve korupcije u kojima se vode postupci, ne treba podleći linču i vjerujem da je Hrvatska dovojno jaka da pobijedi korupciju, istaknuo je Josipović.

Na upit jesu li biskupi premalo govorili o korupciji, a previše o drugim stvarima, Josipović je rekao kako misli da svatko u ovom društvu, uključujući i crkvu, ima moralnu obvezu uprijeti u korupciju i upozoravati, kao što su i biskupi govorili, na važnost prevencije. "Samo kažnjavanje nikad ne daje pravi rezultat", ustvrdio je Josipović u izjavi novinarima.