c S
Dnevne novosti

Šeks sa slovenskim veleposlanikom o odnosima Hrvatske i Slovenije

10.11.2010 07:19 ZAGREB, 9. studenog 2010. Potpredsjednik Hrvatskog sabora i predsjednik Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav Vladimir Šeks je o odnosima Hrvatske i Slovenije te završnoj fazi hrvatskih pregovora za pristupanje Europskoj uniji razgovarao sa slovenskim veleposlanikom u RH Vojkom Volkom, priopćeno je iz Sabora.

Na sastanku se razgovaralo o odnosima Hrvatske i Slovenije kao i o završnoj fazi hrvatskih pregovora za pristupanje Europskoj uniji, a sugovornici su se složili da se odnosi dviju zemalja razvijaju u dobrom smjeru, te da Hrvatska i Slovenija rješavaju preostala otvorena pitanja, kaže se u priopćenju.

Slovenski veleposlanik upoznao je Šeksa sa sve većim interesom slovenskih gospodarstvenika za ulaganje u Hrvatsku, a potpredsjednik Sabora je istaknuo da je interes obostran, kako za pojedinačna ulaganja tako i za zajedničke nastupe prema trećim tržištima.

Govoreći o pristupanju EU, sugovornici su razmijenili iskustva o kvotama i načinu rada zastupnika u Europskom parlamentu. Vladimir Šeks rekao je da je Hrvatska dobila 12 zastupničkih mjesta, a u sljedećoj fazi, od potpisivanja Ugovora o pristupanju do njegove ratifikacije, Hrvatski sabor će iz redova zastupnika imenovati promatrače u Europski parlament razmjerno udjelu u sastavu Hrvatskoga sabora.

Nadam se da će naše iskustvo biti korisno i susjednim državama na njihovom putu ka euro-atlantskim integracijama, dodao je prema priopćenju Vladimir Šeks. U okviru razgovora o pristupanju EU, sugovornici su se dotakli i borbe protiv korupcije. Hrvatska ima veliku potporu zemalja članica Unije za nastavak te borbe, naglasio je veleposlanik Volk.