c S
Dnevne novosti

Josipović: Hrvatska će pobijediti korupciju

11.11.2010 07:09 ZAGREB, 9. studenog 2010. U prigodi obilježavanja 90. obljetnice zagrebačkog Ekonomskog fakulteta predsjednik Republike Ivo Josipović održao je predavanje "Borba protiv korupcije - borba za ljudska prava" u kojem je istaknuo da građani Hrvatsku percipiraju kao visokokorumpiranu zemlju, ali da je on optimist i drži da Hrvatska ima europsku budućnost i da će pobijediti korupciju.

Korupcija je zlo koje obilježava hrvatski politički, gospodarski, pa i akademski život i borba protiv nje je borba za demokraciju i napredak, poručio je Josipović. Podržao je izjavu premijerke Kosor koja se zalaže za nultu stipu tolerancije prema korupciji, istaknuvši da to ne znači samo represiju, već promjenu kulture i svijesti građana.

"Korupcija je u Hrvatskoj postala stil življenja od zdravstva i školstva do prometa, a treba ju suzbijati na svim razinama i u svim sektorima", naglasio je Josipović.Upozorio je, da iako raspolažemo svim međunarodnim instrumentima, od institucija do zakona, praksa pokazuje da se oni ne provode na pravi način i da se njima ne postižu očekivani rezultati. Za razliku od nekih susjednih zemalja, korupcija u Hrvatskoj nije povezana sa nasilništvom, već sa sofisticiranim državnim strukturama, to pokazuje da je politika u Hrvatskoj do grla uvučena u korupciju i da se Hrvatskom upravljalo motivima osobne i grupne koristi, a ne zajedničkog interesa, ocijenio je Josipović.

Posebno je istaknuo važnost kvalitetnog kaznenog zakonodavstva u koje bi trebao biti uključen efikasan sustav zamrzavanja i zapljene imovine. "Iskustvo pokazuje da koruptivni sustav sam po sebi odumire, ako se zakonski regulira oduzimanje imovine", kazao je. Pohvalio je što je to ugrađeno u zadnje izmjene Kaznenog zakona za što se, kako je rekao, zauzimao od početka svog saborskog mandata.

Predavanju je nazočio velik broj studenata i članova akademske zajednice, a po prvi put u svojoj povijesti zagrebački Ekonomski fakultet obilježio je svoju obljetnicu pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike i predsjednice vlade.