c S
Dnevne novosti

Pučki pravobranitelj Malčić: nedovoljna spremnost za temeljit nadzor upravnih tijela

11.11.2010 07:17 ZAGREB, 10. studenog 2010. Hrvatski je sabor završio raspravu o izvješću pučkog pravobranitelja o pojavama diskriminacije u 2009., a pravobranitelj Jurica Malčić upozorio je da vlada već nekoliko godina relativizira izvješća pravobranitelja, što, tvrdi, ukazuje na nedovoljnu spremnost da se temeljito nadgleda rad upravnih tijela.

"Vlada nije dala mišljenje Saboru, nego je poslala gotovo doslovan prijepis očitovanja koja su dostavila ministarstva na dijelove izvješća u kojima se kritično govori o njihovu radu", rekao je Malčić. Budući da je takav stav do sada prihvaćala i parlamentarna većina, Malčić smatra da to ukazuje na "nedovoljnu spremnost da se primjenom načela diobe vlasti temeljito nadgleda rad tijela uprave".

Oporbeni zastupnici u raspravi su još jednom prozvali vladu jer nije podržala izvješće pučkog pravobranitelja. "Umjesto da reagira na pojave na koje je upozorio pravobranitelj, vlada izvješće samo prima na znanje i time šalje poruku: tjerat ćemo i dalje po svome", rekla je Ingrid Antičević-Marinović. Kazala je i da je suglasna s porukom biskupa da su na djelu komunističke metode.

"Negiranje čovjeka je komunistička metoda", rekla je Antičević-Marinović, ustvrdivši da su ljudi u Hrvatskoj podijeljeni na one koji se boje ostvariti svoja prava i one koji si priskrbljuju prava koja im ne pripadaju. Na njezino je izlaganje reagirao Stjepan Milinković (HDZ), ustvrdivši da se Ingrid Antičević-Marinović želi približiti Crkvi, a da "nije pozvana na to". "Vjera bez djela je kao zdjela bez jela", rekao je Milinković.

Na SDP-ove prozivke o političkoj diskriminaciji u zapošljavanju odgovorio je Vedran Rožić (HDZ), upitavši kome će se za zaštitu obratiti 14 trogirskih gradskih službenika, koje je otpustila SDP-ova gradska vlast. Rožić je ustvrdio da je riječ o političkoj diskriminaciji, što je, kaže, pokazao i inspekcijski nadzor Ministarstva uprave. "Je li to primjer kako bi SDP radio na državnoj razini, ako bi, u što ne vjerujem, došli na vlast", upitao je Rožić.

Odgovorio mu je Nenad Stazić (SDP), ističući da to nije SDP-ova, nego trogirska gradska vlast. Oštećene je uputio da se za pomoć obrate bivšem gradonačelniku Vinku Brkanu. "Neka se obrate vašem zamjeniku, koji je nogometaše zapošljavao u komunalnom poduzeću, jer valjda misli da je nogomet komunalna djelatnost. On će im naći posao. Mogu se obratiti i Buljubašiću, on će ih uputiti kome da se obrate pa će im naći posao", odgovorio je Stazić Rožiću.

SDSS-ovi zastupnici upozorili su na velik broj objekata koji još nisu vraćeni svojim vlasnicima povratnicima. Brzinom povratka imovine nezadovoljan je i Ivan Bagarić (HDZ), koji je, međutim, naglasio da vlada čini koliko može na osiguravanju povratka, koji se, kaže, ne može uspoređivati s povratkom u Republiku Srpsku, gdje povratnike obeštećuju tako da im vrate stanarsko pravo ili zgarište kuće.

Ocijenio je da je diskriminacija u Hrvatskoj u padu, ali i upozorio na slučaj u Novigradu, gdje je odbijeno imenovanje ravnateljice talijanske škole samo zato što je Hrvatica. Sjednica je nastavljena raspravom o izvješću o radu državnih odvjetništava u 2009.