c S
Dnevne novosti

Sabor raspravio izvještaj o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište 2010.

11.11.2010 07:20 ZAGREB, 10. studenog 2010. U saborskoj raspravi o polugodišnjem izvještaju o izvršenju državnog proračuna za prvo polugodište ove godine, HDZ-ov zastupnik Goran Marić ocijenio je kako nije dobro da je pitanje je li Hrvatskoj potreban MMF postalo instrumentom političke borbe protiv Vlade.

"Nažalost, pitanje MMF-a postalo je instrumentom političke borbe protiv Vlade, a ne predmetom pozitivne ekonomske rasprave i to nije dobro", kazao je Marić i upozorio da bi dolazak MMF-a značio šok terapiju, odnosno smanjenje plaća, mirovina i socijalnih davanja. "A to ne može biti učinkovito u našim specifičnim uvjetima", smatra Marić objašnjavajući da bi ta smanjenja pridonijela smanjenju ukupne potražnje što bi, naglašava, posljedično značilo smanjenje ukupne ponude, a u konačnici smanjenje proizvodnje odnosno smanjenja broja radnih mjesta.

Marić smatra da oni koji žele dolazak MMF-a time potvrđuju vlastitu nesposobnost da se sami uhvate u koštac s ekonomskim i gospodarskim problemima u Hrvatskoj. Odgovorio mu je Gordan Maras (SDP) kazavši da relevantni stručnjaci, među njima i guverner HNB-a, žale što MMF već nije u Hrvatskoj. "Ne zbog toga što nam netko treba dijeliti savjete nego zbog toga što sami nismo napravili ništa da preokrenemo negativne trendove koje Hrvatska u ovom trenutku ima na djelu", ocijenio je.

Kao primjer naveo je podatak da BDP pada sedam kvartala za redom što, kaže, govori o lošem odnosu Vlade prema javnim financijama koji je doveo do katastrofalne situacije u zemlji. Upozorava pritom kako druge zemlje bilježe pozitivne trendove i naglašava kako je taj podatak, kao i velik broj nezaposlenih u Hrvatskoj, njih 307 tisuća, bilanca lošeg upravljanja javnim financijama. Ukupni manjak općeg proračuna u prvih šest mjeseci ove godine, pokazuje izvješće, iznosio je 7,5 milijardi kuna ili 2,3 posto posto procijenjenog BDP-a za 2010.

Ukupni prihodi državnog proračuna (prihodi poslovanja i prihodi od prodaje nefinancijske imovine) za 2010. planirani su u iznosu od 112,8 milijardi kuna, a u prvoj polovici godine ostvareni su u iznosu od 52 milijarde kuna, što je za 1,5 posto manje u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, pokazuje izvješće. U strukturi prihoda poslovanja najveće smanjenje bilježi prihod od poreza na dobit koji je u prvoj polovici godine iznosio 3,7 milijardi kuna, a to je na međugodišnjoj razini smanjenje od 30,7 posto. Prihodi od doprinosa ostvareni su u prvih šest mjeseci u iznosu od 18,9 milijardi što je smanjenje od 5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Ukupni rashodi državnog proračuna (rashodi poslovanja i rashodi za nabavu nefinancijske imovine) planirani su u iznosu od 121,4 milijardi kuna, a u prvoj polovici godine izvršeni su u iznosu od 59,7 milijardi kuna odnosno 49,1 posto planiranih sredstava. Marić to smatra ohrabrujućim podatkom. "Dobro je da je većina pozicija na rashodovnoj strani ispod 50 posto u prvom polugodištu i to su ohrabrujući podaci", kazao je. Sabor je završio današnje zasjedanje.