c S
Dnevne novosti

Voditelj ureda EK u Beogradu Degert predao premijeru Cvetkoviću izvješće o napretku Srbije

12.11.2010 07:24 BEOGRAD, 10. studenog 2010. Voditelj ureda Europske komisije u Beogradu Vincent Degert je srbijanskom premijeru Mirku Cvetkoviću službeno uručio izvješće o napretku Srbije u procesu približavanja europskim integracijama u razdoblju od listopada 2009. do rujna 2010., istaknuvši tom prilikom kako je pred srbijanskim vlastima još dosta posla koji treba obaviti.

Degert je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji u zgradi srbijanske vlade naveo kako je u tom razdoblju ostvaren značajan napredak u odnosima između Srbije i Europske unije (EU). U tom pogledu istaknuo je ukidanje viza za građane Srbije koji putuju u zemlje EU, implementaciju prijelaznog trgovinskog sporazuma, podnošenje aplikacije Srbije za članstvo u EU, početak ratificiranja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te zajedničku Rezoluciju o Kosovu usvojenu na Općoj skupštini UN.

Pozitivan razvoj događaja je, po Degertovim riječima, učinio mogućim da Vijeće ministara EU zatraži od Europske komisije da započne s procesom ocjene spremnosti Srbije za njezino članstvo u Uniji. "Ovo godišnje izvješće pred vladu, parlament i cijelu administraciju stavlja niz izazova i niz stvari koje treba učiniti i na kojima smo mi spremni raditi zajedno s vama. Sada imamo plan puta i naš cilj je jasan“, istaknuo je Degert. Srbijanski premijer Cvetković kazao je kako je to "pozitivno izvješće sa skretanjem pozornosti na izvjesne negativne elemente, a ne negativno izvješće sa skretanjem pozornosti na izvjesne pozitivne elemente".

U izvješću je, kako je objasnio, konstatiran značajan napredak u različitim područjima u proteklih godinu dana te je također naveden i identificiran niz točaka na kojima je potrebno više raditi u sljedećem razdoblju. "Mi ćemo u tom kontekstu napraviti akcijski plan koji će omogućiti da u mjesecima koji slijede bude postignut pomak u tim područjima", naveo je Cvetković te dodao kako je konačni plan Srbije dobiti status kandidata do kraja 2011. godine. Europska komisija u utorak je objavila izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata koje su u različitim fazama u procesu pridruživanja Europskoj uniji, pri čemu je, kada je riječ o Srbiji, konstatirano da je nastavila provoditi svoju reformsku agendu i da je učinila važne korake prema pomirenju u regiji.

Od Beograda se traže dodatni napori u reformi pravosuđa i javne uprave, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala. Komisija navodi da suradnja s Haaškim sudom ostaje bitna i da su dva haaška optuženika još u bijegu. Od Srbije se također traži konstruktivniji pristup prema sudjelovanju Kosova u regionalnoj trgovini i suradnji.