c S
Dnevne novosti

Sabor o godišnjem izvješću AZTN-a

12.11.2010 07:25 ZAGREB, 10. studenog 2010. Hrvatski sabor zasjedanje počinje raspravom o godišnjem izvješću o radu Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) za prošlu godinu, koje pokazuje da je AZTN u 2009. riješio ukupno 240 predmeta - 188 s područja tržišnog natjecanja u užem smislu i 52 s područja državnih potpora.

U izvještajnom razdoblju AZTN je, primjerice, utvrdio postojanje zabranjenih kartela, odnosno sporazuma kojima izravni konkurenti na nekom tržištu ukidaju međusobno tržišno natjecanje dogovaranjem o cijenama svojih proizvoda ili usluga, na tržištu autoškola te na tržištu upravitelja stambenih zgrada.

Utvrđen je tako kartel 15 autoškola s područja grada Rijeke i matuljske općine i agencija je protiv njih podnijela tužbe prekršajnim sudovima, a prekršajni postupci su u tijeku. U Splitu i Puli utvrđeni su karteli upravitelja stambenih zgrada i agencija je protiv sveukupno 11 upravitelja podnijela tužbe prekršajnom sudu, a postupci su u tijeku.

Kako je inicijativu za pokretanje postupka u spomenutim slučajevima agencija zaprimila upravo od udruga potrošača ili izravno od građana, vidljivo je kako su i sami građani sve manje spremni trpjeti samovolju i ponašanje kojima se na njihov račun stječe novčana korist ili osigurava ekonomski neopravdan opstanak na tržištu, navodi se u izvješću.

Na području kontrole državnih potpora agencija je odobrila sedam programa potpora, primjerice programe potpora namijenjenih subvencioniranju kamata na HBOR-ove kredite, programe za provedbu mjera iz Operativnog programa potpora za održavanje konkurentnosti tekstilne industrije, industrije kože i proizvoda od kože i druge. Visina izrečenih kazni u 2009. višestruko je povećana, na nešto više od milijun kuna, u usporedbi s 325 tisuća kuna u 2008., navodi se u izvješću.