c S
Dnevne novosti

Zemlje članice UN-a za brzu reformu Vijeća sigurnosti

13.11.2010 07:03 NEW YORK, 11. studenog 2010. Zemlje članice Ujedinjenih naroda priopćile su da podupiru brzu reformu Vijeća sigurnosti koja bi mogla pridonijeti proširenju zatvorenog kruga stalnih članica.

Predstavnik Japana Tsuneo Nishida rekao je da Vijeće "mora odražavati političku stvarnost 21. stoljeća". Podsjetio je da je Vijeće doživjelo samo jednu reformu prije više od 45 godina.

"Stajalište Japana jest da se Vijeće sigurnosti mora preustrojiti, što podrazumijeva proširenje i stalnih i nestalnih članica", rekao je, dodajući da je Japan kandidat za mjesto stalne članice. Razgovori o proširenju Vijeća sigurnosti traju godinama bez pravog napretka jer se države članice ne slažu s popisom zemalja koje bi se trebale pridružiti zatvorenom krugu stalnih članica.

Predsjednik Obama podupro je u ponedjeljak zahtjev Indije da postane stalna članica Vijeća sigurnosti i pozvao ju je da zauzme svoje "legitimno" mjesto među svjetskim silama. Vijeće sigurnosti čini pet stalnih članica koje imaju pravo veta (SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija) i deset nestalnih članica.