c S
Dnevne novosti

Sabor u utorak o proračunu za 2011.

13.11.2010 07:07 ZAGREB, 12. studenog 2010. Hrvatski je sabor završio ovotjedno zasjedanje, a zastupnici će se ponovno sastati u utorak, kada će, po najavi potpredsjednika Sabora Ivana Jarnjaka (HDZ) raspravljati o prijedlogu državnog proračuna za 2011.

Jarnjak je kazao da bi prijedlog proračuna u ponedjeljak trebala utvrditi vlada, u utorak ujutro trebali bi ga raspraviti saborski odbori, da bi se poslijepodne našao na plenarnoj raspravi.

Prema najavama iz vlade, proračunski rashodi trebali bi se zadržati na ovogodišnjoj razini od 122 milijarde kuna, a prihodi na 108 milijardi kuna, uz projekciju rasta BDP-a od 1,5 posto. O proračunu su jučer raspravljali i čelnici vladajuće koalicije te izvijestili da konačan tekst još nije usuglašen.

Koalicija će zato tijekom vikenda provesti dodatne konzultacije, a moguć je i još jedan sastanak partnera. Josip Friščić (HSS) nakon jučerašnjeg je sastanka novinarima rekao da je uvjeren da će se u Saboru naći dovoljno ruku za proračun, koji se, po izmijenjenom Ustavu, prvi put donosi kvalificiranom većinom, odnosno glasovima najmanje 77 zastupnika.

Friščić je izvijestio i da neće biti novih poreza od 1. siječnja 2011. pa ni ukidanja nulte stope PDV-a. Milorad Pupovac (SDSS) kazao je, međutim, da su neraspravljena ostala neka važna pitanja, a na pitanje bi li SDSS podržao uvođenje novih poreza kazao je da je protiv novih nameta građanima, ali za oporezivanje onih koji ostvaruju profit, a u krizi nisu dovoljno pridonijeli.