c S
Dnevne novosti

U Vijeću sigurnosti UN potpora dijalogu Beograda i Prištine

15.11.2010 07:24 NEW YORK (UN), 13. studenog 2010. Rast napetosti na sjeveru Kosova i nedostatak napretka u rješavanju otvorenih pitanja čini dijalog između Prištine i Beograda sve nužnijim, upozorio je Lamberto Zannier, posebni izaslanik glavnog tajnika UN-a za Kosovo na sjednici Vijeća sigurnosti UN.

Predstavljajući redovito tromjesečno izvješće glavnog tajnika UN-a Ban Ki-moona, Zannier je rekao da se međuetnički odnosi na sjeveru Kosova pogoršavaju. "Dok je ukupna situacija ostala stabilna u tijeku izvještajnog razdoblja, nastavak incidenata na sjeveru Kosova pokazao je da snažan potencijal za nestabilnost postoji i da je hitno potrebno rješavati pitanja koja stvaraju napetost između zajednica," rekao je Zanier.

U rezoluciji usvojenoj u rujnu, Opća skupština UN-a je poručila da bi "proces dijaloga po sebi bio čimbenik mira, sigurnosti i stabilnosti u regiji, te da je dijalog u interesu suradnje i napretka na putu prema Europskoj uniji, kao i boljeg života ljudi". Zannier, koji je i čelnik UN-ove Privremene administrativne misije na Kosovu (UNMIK), istaknuo je kako su pripreme za dijalog u tijeku u Bruxellesu, te da UN-a surađuje s EU-om u tom važnom procesu.

"Naša je ukupna ocjena da napetosti na sjeveru Kosova i pokušaj da se UNMIK okrivi za nedostatak napretka, ukazuju na hitnu potrebu za dijalogom na koji je pozvala Opća skupština", rekao je u Vijeću sigurnosti. Američka veleposlanica pri UN-u Rosmary DiCarlo izrazila je potporu dijalogu između Beograda i Prištine, pod okriljem EU-a. "Taj će dijalog pomoći objema zemljama da poboljšaju kvalitet života svojih građana, te povećaju stabilnost i sigurnost u regiji", rekla je. Istodobno je naglasila da "tema dijaloga nije status, niti teritorijalni integritet Kosova, jer je u pitanju suverena zemlja koju je do sada priznalo 79 zemalja", te ponovila poziv SAD-a zemljama, koje to još nisu učinile, da službeno priznaju Kosovo.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Vuk Jeremić rekao je u Vijeću sigurnosti da Srbija neće pozvati kosovske Srbe da izađu na parlamentarne izbore 12. prosinca, jer se ne održavaju u skladu s rezolucijom 1999 Vijeća sigurnosti UN-a o Kosovu. "Pod takvim okolnostima jednostavno je nemoguće za vladu Srbije da pozove bilo koga od svojih građana na sudjelovanje u njima", rekao je Jeremić. Sjedinjene Države i Francuska izrazile su žaljenje zbog poziva Srbije na bojkot kosovskih izbora. Vitalij Čurkin, veleposlanik Rusije, podržao je Jeremića. Jeremić je također govorio o rast napatosti na sjeveru Kosova, žaleći se na kamenovanje hodočasnika koji su dolazili na inauguraciju patrijarha Irineja za poglavara Srpske pravoslavne crkve u Peći.

Zamjenica ministra vanjskih poslova Kosova, Vlora Citaku, rekla je Vijeću sigurnosti da međunarodna zajednica treba pozvati kosovske Srbe da sudjeluju na izborima 12. prosinca, te "pozvati srbijansku vladu da ne opstruira njihovo sudjelovanje na izborima". Na sjeveru Kosova gdje dominiraju Srbi, "utjecaj Beograda i dalje priječi proces njihove integracije u javni i institucionalni život Kosova", rekla je Citaku. Ukazala je na problem napada na Srbe koji su preuzeli neku javnu dužnost na Kosovu.