c S
Dnevne novosti

Rektor Bjeliš potpisao Memorandum o suradnji zagrebačkoga sa Sveučilištem Saskatchewan

15.11.2010 07:30 ZAGREB, 13. studenog 2010. Rektor Sveučilišta u Zagrebu Aleksa Bjeliš potpisao je Memorandum o suglasnosti o suradnji u akademskom, istraživačkom i institucionalnom području s kanadskim Sveučilištem Saskatchewan iz Toronta kojim je uspostavljen prvi formalan okvir suradnje tih dvaju sveučilišta, priopćio je Ured za odnose s javnošću zagrebačkoga Sveučilišta.

Memorandum je potpisan 12. studenoga, u prisutnosti veleposlanice Republike Hrvatske u Kanadi Vesele Mrđen Korać i konzula Republike Hrvatske u Torontu Ljubinka Matešića, Memorandumom je predviđeno da se u roku od šest mjeseci izradi akcijski plan kojim će obje strane utvrditi prioritetne aktivnosti i vremensku dinamiku za njihovo ostvarivanje.

Kako se ističe, svako od sveučilišta potpisnika Memoranduma obratit će se i svojim vladama kako bi se pripremio i širi okvirni sporazum kojim bi se, u području obrazovanja i znanosti, i drugim hrvatskim institucijama omogućila suradnja s kanadskom provincijom Saskatchewan. Tijekom boravka u Torontu, od 11. do 13. studenoga ove godine, rektor Bjeliš razgovarao je i s predstavnicima Sveučilišta Toronto te posjetio Institut za istraživanje života poznatoga hrvatskog znanstvenika dr. Igora Štagljara.

Na poziv predsjednika udruge AMCA Toronto (Almae Matris Alumni Croaticae - Udruga bivših studenata hrvatskih sveučilišta) Nikole Demarina bio je počasni gost na svečanom obilježavanju 20. obljetnice te udruge gdje se susreo s članovima hrvatske akademske zajednice u Kanadi.