c S
Dnevne novosti

Inzko: Političko ozračje u regiji mnogo bolje nego prije, BiH mora brže napredovati

17.11.2010 07:19 BEČ , 16. studenog 2010. Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko ocijenio je u Beču da je političko ozračje u regiji mnogo bolje nego prije upozorivši istodobno na potrebu bržeg napredovanja BiH u provođenju reformi i na opasnost zaostajanja za susjedima.

Političko ozračje u regiji je mnogo bolje nego prije, proces suradnje i pomirbe dobro se razvija, a tome pridonosi posebno hrvatski predsjednik Ivo Josipović koji unosi novo ozračje u regiji, kao i srpski predsjednik Boris Tadić, rekao je Inzko. Ivo Josipović je prvi hrvatski predsjednik koji je posjetio Banjaluku, istaknuo je na konferenciji za novinstvo u zgradi austrijskog ministarstva vanjskih poslova visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH.

Govoreći o temi 15 godina Daytonskog sporazuma, Inzko je kazao da je od 1995. postignut značajan pomak u BiH. "Dayton je donio značajne institucije ali u posljednje četiri godine BiH stagnira, obilježava je zastoj u provedbi reformi i zbog toga zaostaje za susjedima", rekao je Inzko. BiH bi mogla biti uskoro okružena kandidatima ili članicama EU, kazao je Inzko dodavši da će Hrvatska za godinu ili dvije postati njezina članica. Austrijski diplomat upozorio je da BiH mora brže napredovati te da ne smije zaostajati za susjedima.

Reforme koje su dovele do liberalizacije viznog sustava su dokaz da je, kada postoji politička volja, moguće provoditi reforme, istaknuo je Inzko. Pozvao je političare u BH da što prije osnuju vladu kako bi se nastavilo s reformama i približavanjem BiH europskim integracijama EU i NATO-u. Također je naglasio da BiH to može ostvariti samo kao "jedinstvena država" dodavši da bi ocjepljenje Republike Srpske bio "posthumni uspjeh politike Slobodana Miloševića".

Po Inzkovim riječima, međunarodna nazočnost u BiH mora se nastaviti sve dok BiH ne bude potpuno u stanju vlastitim snagama rješavati probleme bez međunarodne pomoći. On je zaključio da će i nakon što se zatvori Ured visokog predstavnika Daytonski sporazum ostati na snazi i da će se stalno nadzirati, međutim da su Bosni i Hercegovini potrebni vlastiti mehanizmi za prevladavanje i rješavanje problema.