c S
Dnevne novosti

Američko-austrijska potpora ustavnim reformama u BiH

18.11.2010 07:15 WASHINGTON, 17. studenog 2010. Američka državna tajnica Hillary Clinton i austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger su izrazili potporu provedbi ustavnih reforma u Bosni i Hercegovini.

"Jako cijenim snažno partnerstvo SAD-a i Europske unije, te pojedinih članica poput Austrije, u nastavku naših napora da pomognemo u provedbi promjena na dobrobit ljudi u BiH", rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Spindeleggerom u State Departmentu.

"Svi vjerujemo da postoji potreba za ustavnim reformama kako bi vlada djelovala učinkovitije", istakla je Clinton. Ona je podsjetila da je tijekom nedavnog posjeta Sarajevu izrazila potporu nastavku rada Ureda visokog predstavnika (OHR), na čelu s austrijskim diplomatom Valentinom Inzkom, sve dok vlada BiH ne bude spremna za rješavanje otvorenih pitanja među različitim zajednicama.

Clinton je kazala kako je "oduševljena" s nedavnom odlukom EU-a o ukidanju viza za državljane BiH. Ministar Spindelegger je rekao kako "Austrijanci žele informirati SAD o svim događanjima na Kosovu i u BiH, te o drugim pitanjima s kojima se suočavaju". Naglasio je kako su se na sastanku dogovorili da trebaju više pozornosti obratiti onome što se sada događa u BiH, gdje se formira nova vlada, te kako su se "suglasili da pravi trenutak za ustavne reforme u BiH, i da izvršimo pritisak da to učine".

Clinton je također izrazila zahvalnost za važno sudjelovanje Austrije u misiji na Kosovu.