c S
Dnevne novosti

Češki i hrvatski ministar razgovarali o hrvatskim pravosudnim reformama

20.11.2010 07:05 ZAGREB, 19. studenoga 2010. Hrvatski ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković primio je u radni posjet češkoga ministra pravosuđa Jirija Pospišila i s njime razgovarao o reformama hrvatskog pravosuđa i češkim iskustvima u sličnim reformama.

Bošnjaković je rekao kako je u reformi pravosuđa mnogo toga učinjeno u zadnje tri godine, što je prepoznala i Europska komisija u nedavnom izvješću o napretku. "Drago mi je što imamo pozitivno izvješće Europske komisije, ali svjesni smo izazova koji su pred nama.

Završavamo važnu etapu u restrukturiranju pravosuđa, imamo dobar pravni okvir, a sad nas čeka implementacija", rekao je Bošnjaković. Češki je ministar pozitivnima ocijenio mnoge reforme ostvarene u hrvatskom pravosuđu. "I Češka je provela reformu pravosuđa i zato nam je bilo važno da o tome razgovaramo", rekao je Bošnjaković nakon sastanka s Pospišilom i češkim izaslanstvom.

"Pozitivno ocjenjujemo reformu u izboru sudaca, to je važno za vaš ulazak u Europsku uniju, jer EU drži do transparentnosti izbora i daljnjeg napredovanja sudaca", rekao je češki ministar. Po Pospišilovim riječima, jednako je važna i borba protiv korupcije.

Bošnjaković je govorio i o novom sustavu ovrhe koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2012. i u kojem ovrha više neće biti na sudu nego će je provoditi privatni ovrhovoditelj. Češka takav sustav ima već osam godina, rekao je Pospišil i pohvalio namjeru Hrvatske da uvede privatne ovrhovoditelje jer je to u Češkoj dovelo do znatnog povećanja broja izvršenja sudskih odluka.