c S
Dnevne novosti

Sabor o odgodi usklađivanja mirovina u 2011.

23.11.2010 07:19 ZAGREB, 22. studenog 2010. Hrvatski sabor je nastavio zasjedanje raspravom o prijedlogu Zakona o odgodi usklađivanja mirovina u idućoj godini kojim Vlada predlaže da se ni 2011. mirovine dva puta godišnje ne usklađuju s rastom plaća i potrošačkih cijena.

Predloženim bi zakonom o zamrzavanju rasta mirovina u 2011. bile obuhvaćene sve mirovine ostvarene na temelju Zakona o mirovinskom osiguranju i posebnih propisa o mirovinskom osiguranju, koje isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Prijedlog Zakona o odgodi usklađivanja mirovina za razdoblje od 1. siječnja do 31. prosinca 2011. godine dio je Vladinog paketa zakona koji je u saborsku proceduru upućen zajedno s prijedlogom državnog proračuna za iduću godinu.

Vlada predlaže ovaj zakon radi provedbe Programa gospodarskog oporavka, odnosno zbog osobito opravdanih državnih razloga, kao i radi provedbe zaključka Hrvatskoga sabora o ograničavanju proračunskih sredstava u 2011. i 2012. godini, kazao je državni tajnim u Ministarstvu gospodarstva Krešimir Rožman.

Naglasio je kako se predloženim zakonom, a temeljem odluke Sabora, osigurava da u državnom proračunu neće doći do povećanja rashoda na stavci isplate mirovina. Umirovljenicima se, jednako tako, dodao je, jamči da će mirovine ostati na sadašnjoj razini, ako i dođe do negativnih trendova odnosno povećanja životnih troškova. O predloženom zakonu raspravljaju saborski klubovi.