c S
Dnevne novosti

Hrvatski sabor glasuje o proračunu za 2011.

23.11.2010 07:28 ZAGREB, 22. studenoga 2010. Hrvatski sabor nastavlja sjednicu raspravom i glasovanjem o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za 2011. godinu, nakon čega će glasovati o proračunu.

Vlada RH je na prošlotjednoj sjednici odbila svih 30-ak amandmana koje su na prijedlog državnog proračuna podnijeli HSP-ov zastupnik Daniel Srb i nezavisni zastupnik Zoran Vinković te četiri Vinkovićeva amandmana na financijski plan Hrvatskih cesta.

Ministar financija Ivan Šuker tada je objasnio da 17 amandmana koje je podnio Srb nisu u skladu sa zakonom te da njima nisu predviđeni i izvori financijskih sredstava. Kroz te amandmane, vrijedne oko 13 milijuna kuna, Srb traži da vlada smanji novac koji se iz proračuna izdvaja za općine s većinskim srpskim stanovništvom i izjednači ga s novcem (250 tisuća kuna) koji dobivaju ostale općine na ratom stradalim područjima. Vinković je, pak, amandmanima "teškim" 204 milijuna kuna uglavnom tražio više novca za projekte koji se odnose na Đakovo i Slavoniju (rodilišta, projekt zatvorene jahaonice Ergele Đakovo itd.). Amandmanima je tražio i preraspodjelu 60-ak milijuna kuna unutar financijskog plana Hrvatskih cesta.

Predloženim državnim proračunom za iduću godinu Vlada predviđa prihode od 107,4 milijarde kuna i rashode od 122,3 milijarde kuna, uz deficit od 14,9 milijarda kuna, to jest 4,3 posto BDP-a. U strukturi troškova najveći se dio odnosi na mirovine, 35,1 milijardu kuna, što je 163 milijuna kuna više nego ove godine, te za zaposlene, 22,6 milijarda kuna, ili 0,1 posto više nego ove godine.

U idućoj je godini za naknade Hrvatskome zavodu za zdravstveno osiguranje predviđeno 20,2 milijarde kuna, ili oko 480,7 milijuna kuna manje nego ove godine. Znatan fiskalni učinak na proračun imaju i troškovi vezani uz prilagodbu Europskoj uniji od 1,9 milijarda kuna. Na više proračunskog novca u idućoj godini mogu računati ministarstva obrane, pravosuđa i turizma te Ured predsjednika, a manje je novca iz proračuna predviđeno za ministarstva zdravstva, mora i financija te na Vladu RH i Hrvatski sabor.

Najveći proračunski korisnik je Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, na što otpada 38,8 milijarda kuna, a za Ministarstvo zdravstva iz proračuna je za iduću godinu predviđeno 25,6 milijarda kuna, ili 2,7 posto manje nego ove godine. Iz proračuna će se najviše smanjiti novac Ministarstvu financija, s ukupnim iznosom od 23,9 milijarda kuna, ili 25,3 posto manje nego ove godine. Sjednica Hrvatskog sabora sutra počinje u 10 sati.