c S
Dnevne novosti

Vlada i sindikati postigli dogovor o referendumu

24.11.2010 07:32 ZAGREB, 23. studenoga 2010. Vlada i sindikati dogovorili su da će biti raspisan referendum na isti dan kada bude raspisan i referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji (EU).

No, referendumsko pitanje neće se odnositi na izmjene Zakona o radu /(ZOR) već će glasiti: Jeste li za to da se referendum mora raspisati ako to zatraži 200 tisuća registriranih birača te da vrijeme za prikupljanje potrebnog broja potpisa bude 30 dana.

Referendum bi se trebao održati sredinom iduće godine, kada završe pristupni pregovori Hrvatske s EU, najavila je premijerka Jadranka Kosor. Vjerujem da ćemo pregovore završiti i pristupni sporazum potpisati do kraja mađarskog predsjedanja, na ljeto iduće godine, kazala je Kosor.

Vlada i sindikalne središnjice usmjerit će zajedničke snage da bi se postigao cilj i Hrvatska postala članicom EU, dodala je. Sindikati su današnjim dogovorom uspjeli ojačati neposrednu demokraciju jer olakšavamo provedbu referenduma, izjavio je koordinator pet sindikalnih središnjica Vilim Ribić.

Ako građani na referendumu odgovore pozitivno, za raspisivanje referenduma više neće trebati oko 450 tisuća potpisa već 200 tisuća potpisa, a rok za prikupljanje potpisa neće biti dva tjedna nego mjesec dana, naglasio je. Takav prijedlog čuli smo od predsjednice Vlade i, neovisno od nje, od predsjednika Republike, a i mi smo slično razmišljali, kazao je Ribić. S takvim rješenjem sindikati će biti posebno motivirani da se uključe u provedbu referenduma o ulasku Hrvatske u EU i pridonesu da taj referendum uspije, ustvrdio je Ribić.

Što se tiče izmjena ZOR-a Vlada i sindikati potpisali su sporazum kojim rješavaju sva otvorena pitanja. Sporazumom se utvrđuje da se kolektivni ugovori (KU) mogu otkazati samo u slučaju bitno promjenjenih gospodarskih okolnosti, a produžena primjena pravnih pravila primjenjuje se još godinu dana nakon isteka KU-a. Također, prilikom izradbe novog ZOR-a Vlada će se založiti za napuštanje pravilnika o radu u korist kolektivnih ugovora.

Vlada i sindikati predložit će poslodavcima otvaranje pregovora o Općem kolektivnom ugovoru, stoji u sporazumu. Osim toga, Vlada se obvezala da će u roku godine dana organizirati specijalizirane radne sudove. Vlada i sindikalni čelnici također će razgovarati o sindikalnim zahtjevima u vezi s teškim gospodarskim i socijalnim stanjem u zemlji, a pregovori bi trebali završiti do Božića.