c S
Dnevne novosti

Brammertz: "problematična" nastojanja Srbije glede uhićenja Mladića i Hadžića

25.11.2010 07:18 WASHINGTON, 23. studenog 2010. Glavni tužitelj Haaškog suda (ICTY) Serge Brammertz u novom je izvješću Vijeću sigurnosti UN-a ocijenio da su nastojanja Srbije glede glavnog zahtjeva tužiteljstva - uhićenja dvojice posljednjih haaških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića - i dalje "problematična".

"Srbijanska nastojanja da uhiti dvojcu preostalih bjegunaca upitna su, a to je najkritičniji i glavni čimbenik obveze Srbije da surađuje s tužiteljstvom", navodi Brammertz u pisanu izvješću Vijeću sigurnosti UN-a 17. studenoga, preslik koje ga u utorak pribavila Hina.

Brammertz navodi kako je njegov ured zatražio od srbijanskih vlasti odlučniji pristup uhićenju bjegunaca te preporučio reviziju strategije unaprjeđenjem operativnog pristupa, analize i metodologije traganja za Mladićem i Hadžićem, što su srbijanske vlasti počele primjenjivati. "Usprkos izraženoj predanosti vlasti, uključivo i najvišu razinu u vladi, za uhićenje bjegunaca i naporima operativnih služba, rezulati u proteklih šest mjeseci su slabi", razočarano je ustvrdio Brammertz.

Pozvao je vlasti u Beogradu da "hitno uklone brojne nedostatke u provedbi tih operacija" te da brže primjenjuju preporuke tužiteljstva i brže slijede svježe tragove i nove smjerove istrage. Upozorio je da bez djelotvornijeg pristupa neće biti rezultata, preporučivši srbijanskim vlastima da angažiraju sva rapsoloživa sredstva i pruže punu potporu službama koje tragaju za bjeguncima.

"Izraženu spremnost za uhićenje bjegunaca valja pretvoriti u uočljive i stvarne rezultate", naglašava Brammmertz u izvješću koje će 6. prosinca i usmeno podastrijeti pred Vijećem sigurnosti UN-a.