c S
Dnevne novosti

Sabor podupire raspisivanje referenduma nakon potpisivanja ugovora s EU

25.11.2010 07:18 ZAGREB, 23. studenoga 2010. Izmjenu deklaracije iz 2005. o temeljnim načelnima pregovora za punopravno članstvo Hrvatske u Europskoj uniji su u raspravi poduprli svi klubovi zastupnika, kada je riječ o tome da se referendum provede nakon potpisivanja ugovora o pristupanju EU, ali su upitali je li potrebno određivati fiksni rok od 30 dana.

Ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković uvodno je podsjetio kako Vlada RH predlaže da se referendum o ulasku Hrvatske u EU održi u roku od 30 dana od dana potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Vladino je stajalište da će građani na referendumu biti upućeniji i informiraniji po završetku pregovora i potpisivanju ugovora o pristupanju, kada će biti poznati i rezultati pregovora te svi uvjeti članstva u EU.

Nakon referenduma, ovisno o njegovim rezultatima, Hrvatski bi sabor pristupio ratifikaciji Ugovora o pristupanju Hrvatske EU. Tanja Vrbat (SDP) je napomenula da bi trebalo razmisliti o tajmingu kako ne bi došlo do problema oko referenduma koji je presudan institut za članstvo. Goran Beus Richembergh (HNS-HSU) također je ocijenio kako nije dobro zamišljeno da se referendum održi u striktnom teminu. "Zašto se ograničavati na 30 dana kada to nije ni jasno niti logično", ustvrdio je i naveo kako se u HNS-u slažu da se održi nakon potpisivanja ugovora o pristupanju EU.

Zastupnik Hrvatski laburista Dragutin Lesar ostao je pri stajalištu da se referendum održi prije potpisivanja pristupnog ugovora s EU, no HDZ-ova zastupnica Marija Pejčinović-Burić je istakla kako je prikladnije održati referendum nakon toga, a takva su, kaže, i iskustva država koja su nedavno pristupila EU.

Saborski su zastupnici kratko raspravili i podržali prijedlog zakona o potvrđivanju ugovora o financiranju između Hrvatske i Europske investicijske banke za sufinanciranje EU Ipa Ispa, od 2007. do 2011. jer, kako ističu, svaki euro je dobrodošao kada je riječ o financiranju infrastrukturnih projekata, saniranju odlagališta otpada i sl.