c S
Dnevne novosti

Rusija predlaže slobodnu trgovinsku zonu s EU-om

26.11.2010 07:10 BERLIN, 25. studenog 2010.(Hina), Ruski premijer Vladimir Putin predložio je u četvrtak, uoči posjeta Berlinu, u komentaru za njemački dnevnik "Sueddeutsche Zeitung" uspostavu slobodne trgovinske zone između Rusije i Europske unije.

"Moramo otvoreno priznati: i Rusija i Europska unija su se pokazale gospodarski osjetljivima. To je posebice jasno pokazala kriza", napisao je u kolumni gosta "Sueddeutsche Zeitunga", prenosi agencija Dpa. Sadašnja razina suradnje s Rusijom "očito ne odgovara na izazove s kojima smo suočeni", napisao je Putin i dao nove prijedloge, poput ukidanja viza ruskim građanima za putovanje u EU.

Putinov prijedlog dolazi nekoliko dana pošto je Rusija s Europskom unijom dogovorila uvjete za njezino pristupanje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO). Putin je predložio "uspostavu skladne gospodarske zajednice od Lisabona do Vladivostoka" koja bi se mogla proširiti u zonu slobodne trgovine i uspostaviti kontinentalno tržište vrijedno milijarde eura. Predložio je i zajedničku industrijsku politiku, zajednički sustav opskrbe energijom te bolju suradnju u izobrazbi i istraživačkim programima. No, rekao je, najveća zapreka suradnji jest nemogućnost slobodnog putovanja između Rusije i EU-a.

"Najveća su zapreka tome vizna ograničenja između Rusije i EU-a", napisao je Putin. "S našega gledišta, uvođenje slobodnih viza ne bi trebao biti kraj, nego početak stvarne integracije između Rusije i EU-a", dodao je premijer. "Glavno pitanje koje se postavlja jest bi li Europska unija bila spremna razgovarati i raditi na takvom planu", napisao je Putin. Njemačka kancelarka Angela Merkel, prenosi agencija France Presse, s tim u vezi izjavila je novinarima: "Moram ublažiti njegovu izjavu u kojoj govori da želi usklađenu gospodarsku zajednicu Lisabona i Vladivostoka i zašto ne i zonu slobodne trgovine." Ocijenila je kako "nedavne ruske inicijative ne idu u tom smjeru", posebice ističući osnutak carinske unije između Rusije, Kazahstana i Bjelorusije, koju Berlin ne podupire.

Putin u četvrtak treba doputovati u dvodnevni posjet Berlinu tijekom kojeg će se sastati s kancelarkom Angelom Merkelom, razgovarati s predstavnicima trgovinskom institucije koja promiče veze s istočnom Europom te sudjelovati na konferenciji o gospodarstvu koju sponzorira "Sueddeutsche Zeitung".