c S
Dnevne novosti

UNHCR pozdravio politički dogovor RH i Srbije o rješavanju pitanja izbjeglica i povratnika

26.11.2010 07:11 ZAGREB, 25. studenog 2010.(Hina), UNHCR Hrvatska pozdravio je u četvrtak vijest o postignutom političkom dogovoru između Hrvatske i Srbije o rješavanju preostalih izbjegličkih i povratničkih pitanja istaknuvši da će taj dogovor pomoći izbjeglicama da donesu konačnu odluku o svojoj budućnosti.

"Najnoviji ohrabrujući korak, najavljen nakon sastanaka predsjednika Srbije (Borisa) Tadića s hrvatskim predsjednikom (Ivom) Josipovićem, hrvatskom premijerkom (Jadrankom) Kosor i drugim visokim dužnosnicima u Zagrebu, pomoći će izbjeglicama u donošenju konačne odluke o njihovoj budućnosti.

Ova odluka omogućit će rješavanje poglavlja raseljenosti u dvjema zemljama i regiji na ljudski i dostojanstven način", priopćio je Ured UNHCR-a u RH. Rješavanje ove, gotovo 20 godina duge izbjegličke situacije također je cilj Inicijative visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice iz 2008. godine te njegova posjeta regiji 2009. godine, dodaje se u priopćenju.

UNHCR Hrvatska smatra inicijativu dvojice predsjednika i postignut dogovor "prekretnicom kojom se obilježavaju kontinuirani napori Hrvatske u osiguravanju uvjeta za održivi povratak njezinih građana iz izbjeglištva". Predstavnik UNHCR-a u Hrvatskoj Wilfried Buchhorn izjavio je da su u posljednje vrijeme postignuta mnoga poboljšanja u pružanju stambenog zbrinjavanja, pristupu pravima, održivom povratku i obnovi zajednica u ratom zahvaćenim područjima.

"UNHCR je uvjeren da će se poduzeti potrebni koraci kako bi se ovaj politički dogovor prenio u konkretne mjere koje će riješiti preostale izazove u procesu povratka i reintegracije. U tom pogledu, aktivna podrška zainteresiranih donatora biti će ključna", rekao je Buchhorn. Jedna od važnih tema razgovora srbijanskog predsjednika s najvišim hrvatskim dužnosnicima u srijedu u Zagrebu bilo je pitanje izbjeglica i povratnika. Tijekom razgovora postignut je politički dogovor o načelima na kojima će se zasnivati trajno rješavanje tog pitanja.

S tim u svezi najavljena je i međunarodna donatorska konferencija u svrhu njihova stambenog zbrinjavanja te osnivanje humanitarnog fonda. UNHCR je priopćio da će i dalje podupirati hrvatske vlasti i civilno društvo te da će usko surađivati sa zainteresiranim stranama na rješavanju humanitarnih potreba svih onih koji se žele vratiti u Hrvatsku.