c S
Dnevne novosti

Mađarska uvjerena da je pregovore s RH moguće dovršiti u prvoj polovici 2011.

27.11.2010 07:14 BRUXELLES, 26. studenog 2010.Hina, Mađarski veleposlanik pri Europskoj uniji Peter Gyorkos izrazio je u petak uvjerenje da je moguće završiti hrvatske pristupne pregovore tijekom mađarskog predsjedništva u prvoj polovici sljedeće godine.

"Duboko sam uvjeren da je to izvedivo", rekao je Gyorkos, predstavljajući prioritete mađarskog predsjedništva EU-om koje počinje 1. siječnja sljedeće godine. Mađarska je među najviše prioritete svoga šestomjesečnog predsjedanja uvrstila dovršetak pristupnih pregovora s Hrvatskom.

Mađarski veleposlanik ističe da pristupanje Hrvatske nije važno samo za nju, nego i za cijelu Europsku uniju i za ostale zemlje u regiji kojima bi se tako poslao signal da je pristupanje moguće. Hrvatska treba "biti model da pokažemo našim građanima da proširenje donosi kvalitetu", rekao je Gyorkos. On je najavio da će mađarsko predsjedništvo "pošteno nastaviti" pristupne pregovore s Turskom te izrazio nadu da će s Islandom neka poglavlja biti moguće ne samo otvoriti, nego i zatvoriti u prvoj polovici sljedeće godine.

Gyorkos je istaknuo da možda nije primjereno govoriti o proširenju na jugoistočnu Europu, koja je u potpunosti okružena zemljama članicama EU-a, nego da je prije riječ o dovršetku procesa iz 2004. i 2007. "Kako je moguće govoriti o proširenju kada je riječ o regiji koja je u potpunosti okružena zemaljama članicama EU-a, prije je riječ o dovršetku procesa iz 2004. i 2007. godine, kada je u Europsku uniju ušlo 12 zemalja", rekao je mađarski veleposlanik pri Europskoj uniji.