c S
Dnevne novosti

HPK traži sastanak s ministrom Čobankovićem vezano uz poljoprivredno zemljište

29.11.2010 07:26 ZAGREB, 28. studenog 2010. Predstavnici Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) traže sastanak s ministrom poljoprivrede Petrom Čobankovićem kako bi se riješile nedoumice vezane za državno poljoprivredno zemljište koje poljoprivrednici koriste temeljem potvrda o jednogodišnjem zakupu koje vrijede do kraja godine.

Kako je na konferenciji za novinare istaknuo predsjednik odbora za udruge HPK-a Stjepan Kunovec, problem koji muči proizvođače je naputak Ministarstva poljoprivrede u svezi primjene pojedinih odredbi zakona o poljoprivrednom zemljištu, gdje određena tumačenja diskriminiraju one, koji su dosad poljoprivredno zemljište koristili na temelju potvrde.

Naime, korisnici s potvrdama nezadovoljni su jer su mislili da će temeljem tih potvrda steći pravo prvenstva u natječajima za prodaju ili zakup poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države koji su u tijeku. Velik broj korisnika tog zemljišta je zakinut i stavljen u poziciju onih koji do sada nisu obrađivali poljoprivredno zemljište, pojasnio je.

Naputak ministarstva poljoprivrede slijedi jedno neslužbeno tumačenje DORH-a kojim je, kako smo čuli, potvrda nezakonit dokument temeljem kojeg se koristilo poljoprivredno zemljište u vlasništvu države, ističe Kunovec. Napominje da ako je to tako, onda je DORH dužan pokrenuti kaznene postupke protiv svih korisnika poljoprivrednog zemljišta koji su temeljem potvrda ostvarili poticaje ili protiv onih, koji su uredbom ili naputkom - a to su Vlada i Ministrstvo poljoprivrede - spustili na razinu lokalnih samouprava izdavanje potvrda kao važećih dokumenata za privremeno korištenje poljoprivrednog zemljišta.

Neslužbena tumačenja DORH-a su upitna i tražimo službeni stav, istaknuo je Kunovec, napominjući kako hitno traže sastanak s ministrom Čobankovićem kako bi se riješile nedoumice. "Ako DORH tvrdi da su potvrde nelegalni dokument, tvrdi li onda DORH da je Ministrstvo poljoprivrede u zadnjih pet godina nelegalno isplaćivalo poticaje", kazao je tajnik HPK-a Damjan Bogdanović. Na temelju potvrda obrađuje se 93.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, od čega se 60 posto zemljišta odnosi na Osječko-baranjsku i Vukovarsko-srijemsku županiju.

Kunovec je izvjestio i kako su podnijeli zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za korekciju početne cijene zakupa poljoprivrednog zemljišta, koja iznosi 585 kuna po hektaru, i traže da cijena bude 400 kuna po hektaru. Budući da znamo da su pojedine tvrtke, predstavnici krupnog kapitala došli u posjed poljoprivrednog zemljišta za dugogodišnju koncesiju po cijeni od 180 do 220 kuna, smatramo da je ova startna cijena od 585 kuna za obiteljska gospodarstva previsoka, ističe Kunovec.