c S
Dnevne novosti

Orban: Mađarska podupire Srbiju na putu ka EU

29.11.2010 07:24 BEOGRAD, 26. studenog 2010. Predsjednik mađarske vlade Viktor Orban i srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavili su u Beogradu kako dvije zemlje imaju dobre bilateralne odnose te da Mađarska podupire Srbiju na njezinu putu ka članstvu u Europskoj uniji (EU).

Orban je, u zajedničkom obraćanju novinarima nakon sastanka s Tadićem, kazao kako dvije zemlje žele biti dobri susjedi te da postoje mogućnosti unapređenja suradnje, prije svega u području gospodarstva.

“Istina je da smo mi članovi EU, a Srbija nije, ali naša budućnost je zajednička bez obzira na to nalazimo li se izvan ili unutar EU“, kazao je mađarski premijer. On je istaknuo kako postoje neiskorištene mogućnosti u području gospodarstva koje će dvije zemlje pokušati ostvariti te dodao kako je to stabilan temelj za političku suradnju dviju zemalja tijekom sljedećih 10 do 15 godina.

Predsjednik Tadić kazao je da je za Srbiju od osobite važnosti činjenica da Mađarska uskoro preuzima predsjedanje Europskom unijom te da Srbija u tom smislu očekuje pomoć u procesu ostvarivanja statusa kandidata za članstvo u Uniji.

“Ja sam veoma zadovoljan što Mađarska Srbiji daje punu potporu u tom procesu, kao i do sada kada su u pitanju bili svi prethodni koraci na putu europskih integracija“, kazao je srbijanski predsjednik. Dvije zemlje, po njegovim riječima, tradicionalno dobro surađuju u području obrane, a njihova gospodarska suradnja od velike je važnosti u trenutku kada se sve europske i balkanske zemlje suočavaju s problemima gospodarske krize.

Mađarski premijer ranije tijekom dana sastao se i sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem s kojim je razgovarao o unapređivanju odnosa dviju zemalja, procesu srbijanskog približavanja europskim integracijama, gospodarskoj suradnji i suradnji dvije zemlje na regionalnoj razini, kao i o pitanju manjina.

Po završetku sastanka Orban je izjavio kako Mađarska na Srbiju gleda kao na zemlju koja raspolaže svim uvjetima nužnim za gospodarski razvitak ocijenivši kako će bliska budućnost donijeti promjene koje će pridonijeti napretku Srbije i regije srednje Europe. Predsjedanje Europskom unijom Mađarska preuzima od Belgije 1. siječnja 2011. i ono će trajati do kraja lipnja 2011. kada će predsjedanje preuzeti Poljska.