c S
Dnevne novosti

Slovenija zadovoljna stupanjem na snagu arbitražnog sporazuma

30.11.2010 07:19 LJUBLJANA, 29. studenog 2010.Hina, Glasnogovornik slovenskog ministarstva vanjskih poslova Milan Balažic ocijenio je u ponedjeljak da stupanjem na snagu arbitražnog sporazuma odnosi Slovenije i Hrvatske ulaze u novo razdoblje.

"Stupanjem na snagu arbitražnog sporazuma počinju i formalne pripreme za arbitražni postupak", rekao je Balažic na konferenciji za novinare u Ljubljani, dodajući da je razmjenom diplomatskih nota krajem prošlog tjedna postignuto da dvije države uđu u novo razdoblje koje će se nastaviti partnerstvom nakon što se Hrvatska u Europskoj uniji pridruži Sloveniji.

Razmjenom diplomatskih nota na snagu je stupio sporazum o načinu kako će biti određena granica dviju država i kontakt Slovenije s otvorenim morem, a njegova najveća vrijednost je što rješava dugogodišnji spor i što je uspostavio veliko povjerenje između dviju država, ocijenio je glasnogovornik Balažic.

Dodao je da se Slovenija unaprijed veseli partnerstvu s Hrvatskom kao budućom članicom Europske unije.Procesni rokovi iz arbitražnog sporazuma stupaju na snagu nakon što Hrvatska s Europskom unijom zaključi pristupne pregovore potpisom sporazuma o članstvu u EU, a načelno rješenje graničnog prijepora Slovenija je postavljala kao uvjet za otklanjanje suzdržanosti glede nastavka hrvatskih pristupnih pregovora tijekom prošle godine.