c S
Dnevne novosti

Šest ministarstava potpisalo Sporazum o suradnji u suzbijanju nasilja u obitelji

30.11.2010 07:18 ZAGREB, 29. studenog 2010.(Hina), U 2009. godini policiji je prijavljeno skoro 15.000 slučajeva obiteljskog nasilja, koje je u više slučajeva rezultiralo smrću, pa su zbog nedovoljne koordiniranosti i efikasnosti nadležnih institucija, čelnici šest ministarstava - unutarnjih poslova, zdravstva i socijalne skrbi, pravosuđa, znanosti obrazovanja i športa, obitelji i uprave -  potpisali Sporazum o suradnji koji bi trebao jamčiti provođenje niza mjera i veći uspjeh u prevenciji i suzbijanju nasilja u obitelji i nasilja nad ženama.

Među mjerama koje MUP, zajedno s ostalima, namjerava provesti jest i izmjena kaznenog zakona po kojoj bi se djelo uznemiravanja tretiralo kao kazneno djelo, dok bi dodatno bio razrađen i standardni operativni postupak policije u slučajevima nasilja u obitelji. Tu je i niz mjera koje se odnose na edukaciju i bolju međuresorsku suradnju na nacionalnoj i lokalnoj razini.

Ministar unutarnjih poslova (MUP) Tomislav Karamarko izjavio je kako je cilj stupanj neefikasnosti u suzbijanju nasilja svesti na minimum a donošenje mjera, rekao je, prvi je korak ka tome. "Pitat ćete me zašto potpisujemo sporazum kada i ovako moramo raditi zajedno. Zbog toga jer je problem previše ozbiljan da ga prepustimo svakodnevnoj kolotečini posla", rekao je Karamarko na svečanom potpisivanju u Muzeju suvremene umjetnosti.

"Imamo dobar zakonodavni okvir ali nemamo dobru međuresornu suradnji jer često nismo dobro koordinirani", ocijenio je potpredsjednik Vlade Darko Milinović koji smatra da je sporazum dobar temelj da se stvari u budućnosti promijene. Milinović je pozvao sve koji su u ovom trenutku žrtve zlostavljanja u obitelji da budu hrabri i to prijave, a ostale na odgovorno ponašanje prema tom velikom društvenom problemu, budući da je trećina od oko 15.000 slučajava lani prijavljenog nasilja u obitelji trajala duže od godinu dana.

Inače, današnji sporazum rezultat je zaključaka donesenih na međuresornom sastanku 1. listopada ove godine u MUP-u pod nazivom "Nasilje nad ženama i nasilje u obitelji". Osvrćući se na sporazum, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik ocijenila je da je problem nasilja u obitelji golem i dugo traje te da je paket mjera koji se namjerava sprovesti ono što je nedostajalo ."Dobro je da državni vrh priznaje da je suradnja bila manjkava jer imamo premalo prevencije a previše žrtava. Također se priznaje pomanjkanje suradnje među resorima na što smo godinama upozoravali", rekla je Lukač Koritnik.