c S
Dnevne novosti

Josipović se pred odlazak iz Libije susreo s Gadafijem

01.12.2010 07:23 ZAGREB, 30. studenog 2010. Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović održao je u Tripoliju radni sastanak s libijskim vođom Moamerom Gadafijem na marginama sastanka na vrhu EU – Afrika, priopćeno je iz Ureda predsjednika.

Tijekom prvog susreta dvojice državnika potvrđeni su tradicionalno dobri bilateralni odnosi između dvije zemlje te izražena spremnost za unapređenje tih odnosa, posebno na polju gospodarske suradnje.

U tom kontekstu, predsjednik Josipović je najavio posjet predsjednice Vlade i ministra gospodarstva kako bi se o otvorenim pitanjima u gospodarskim odnosima razgovaralo na razini dviju vlada i na taj način što prije uklonile administrativne barijere. Predsjednik Josipović se u utorak susreo s predstavnicima hrvatskih tvrtki koje posluju u Libiji i koji su ga upoznali s projektima na kojima trenutno rade kao i o mogućnostima koje se hrvatskim tvrtkama pružaju u Libiji.

Na dvodnevnom summitu koji je počeo u ponedjeljak sudjelovali su predstavnici Afričke unije i zemalja članica EU-a, među kojima zimbabveanski predsjednik Robert Mugabe, njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle i talijanski premijer Silvio Berlusconi. Ovogodišnji summit održavao se pod nazivom "Ulaganja, gospodarski rast i stvaranje novih radnih mjesta", a Hrvatska kao kandidatkinja za pristup Europskoj uniji sudjelovala je kao promatrač.

Među ključnim temama skupa bili su afrički razvojni ciljevi, bilateralna tgovina i priljev ilegalnih doseljenika u Europu. Na marginama skupa predsjednik Josipović se neformalno sastao i razgovarao s nizom europskih i afričkih državnika koji su sudjelovali na ovom sastanku na vrhu. Predsjednik Josipović iz Libije putuje u Astanu gdje će sudjelovati na summitu OESS-a.