c S
Dnevne novosti

Medvedev upozorio na utrku u naoružanje, obećao naciji borbu protiv demografske krize, korupcije

01.12.2010 07:15 ZAGREB/MOSKVA, 30. studenog 2010. Rusija i Zapad pokrenut će novu utrku u naoružanju idućeg desetljeća ne uspije li suglasje u gradnji obrambenog sustava, upozorio je ruski predsjednik u godišnjem obraćanju naciji kojoj je obećao rast i pozvao je u borbu protiv demografske krize i korupcije, prenijele su agencije o govoru koji su analitičari ocijenili blijedim i bez vizije.

"U idućih deset godina pred nama je izbor: ili ćemo se dogovoriti oko proturaketnog obrambenog sustava i stvoriti istinski mehanizam suradnje ili ćemo, ne postignemo li konstruktivan sporazum, pokrenuti novu spiralu utrke u naoružanju", rekao je ruski predsjednik.

Pozvao je na jačanje suradnje sa Sjedinjenim Državama i Europskom unijom, no u slučaju neuspjeha Rusija će "morati odlučiti o raspoređivanju novog obrambenog oružja. Jasno je da bi takav scenarij bio krajnje ozbiljan", upozorio je Medvedev. Moskva i Zapad podijeljeni su od 80-ih godina oko raketnog obrambenog sustava, ali nov početak nastupio je na nedavnom summitu NATO-a u Lisabonu gdje je Medvedev prihvatio ponudu za suradnju u raketnom obrambenom sustavu uvjetujući je ravnopravnim partnerskim odnosom.

Otkako je naslijedio prethodnika Vladimira Putina, Medvedev gradi toplije odnose sa Zapadom, a napose s kolegom Barackom Obamom no Moskva je ipak zaprijetila povlačenjem iz sporazuma o ograničenju strateškog naoružanja koji je potpisala s Washingtonom ako američki raketni sustav preraste u prijetnju ruskoj sigurnosti. Iz Medvedevljeva govora o vanjskoj politici njemačka agencija dpa izdvaja poziv Europskoj uniji da ukine vize Rusima i pomogne Rusiji ulazak u Svjetsku trgovinsku organizaciju.

Također je poručio da bi Zapad trebao pomoći Rusiji da se modernizira razmjenom kvalificiranih stručnjaka i transferom tehnologije, dodaje dpa i podsjeća da je za idući tjedan planiran summit EU-Rusija. U svrhu modernizacije i razvoja novih tehnologija uložit će se "30 milijardi rubalja (800 milijuna eura) za zajednička istraživanja sveučilišta i velikih tvrtki", citira Medvedeva agencija AFP. Agencija ističe kako je Medvedev izrazio zadovoljstvo stabiliziranjem ruskoga gospodarstva nakon svjetske krize i obećao naciji rast te procijenio da će 2010. on iznositi 4 posto.

Prostorno najveća zemlja na svijetu boluje od demografske krize. Zato je Medvedev pozvao na reformu sustava domova za djecu bez roditeljske skrbi, obećao više socijalne skrbi i olakšica obiteljima s dvoje djece i dodjelu besplatnog zemljišta obiteljima s troje ili više djece. U borbi protiv korupcijskog zla zauzeo se za oštrije novčano kažnjavanje mita i korupcije. Sustav javne nabave potrebno je reformirati kako bi se suzbila korupcija, poručio je Medvedev i osudio "izravne veze kriminalnog svijeta i ruske policije". U prvim rekacijama analitičari su govor ocijenili blijedim, slabim i bez vizije, piše dpa.